Rath vytáhl proti přeběhlíkům, stranickým zastupitelům hrozí milionové sankce

Praha - Většina zastupitelů Středočeského kraje je z řad sociálních demokratů. Na rozdíl od jiných členů stran ale museli podepsat slib věrnosti. Zavazují se v něm zaplatit své straně 4 miliony korun, pokud by jako zastupitelé odešli z ČSSD, ale také kdyby hlasovali v rozporu se stranickým rozhodnutím. Do boje proti politickým přeběhlíkům vytáhl bývalý občanský demokrat, svobodný demokrat a nyní sociální demokrat David Rath. Zastupitelé tvrdí, že jde o obranu před nekalými praktikami ODS. Podobné metody uplatňoval na členy své strany i republikán Miroslav Sládek, podle bývalých ústavních soudců jsou ale v rozporu se zákonem a politickou kulturou.

„Podepsal jsem prohlášení kandidáta do zastupitelstva z toho důvodu, abych se bránil nekalým praktikám Občanské demokratické strany,“ uvedl zastupitel za ČSSD Luboš Doleček. Podle náměstka hejtmana Miloše Petery (ČSSD) je sice slib věrnosti krok, který tady ještě nebyl, ale po zkušenostech z Poslanecké sněmovny si myslí, že prohlášení bylo pro Středočechy potřeba.

Opatření proti přeběhlíkům se ale v české politice neobjevilo poprvé. V roce 1996 s ním přišel předseda republikánů Miroslav Sládek, jehož stranu právě přeběhlíci nakonec zcela rozložili. Před volbami si proto zavázal kandidáty do Parlamentu směnkou na milion korun. Takzvané vázané mandáty ale existovaly a byly velmi kritizované už v době Masarykovy první republiky. „Byly to právě politické strany, které požadovaly, aby zvolení poslanci jednoznačně hlasovali tak, jak si přejí ony. A proto přišly s teorií, že mandáty patří politickým stranám, nikoliv zvoleným poslancům,“ potvrdil historik a ředitel Masarykova ústavu Ivan Šedivý.

Sládkův duch v Rathově politice (zdroj: ČT24)

Přeběhlík Kott dohlíží pod Rathem na středočeské nemocnice

Spor o to, zda mandát patří straně nebo zvolenému poslanci, má u nás od dob Masaryka částečně na svědomí volební systém, kdy volby nevyhrává konkrétní kandidát, ale rovnou celá stranická kandidátka. Podle Šedivého by ale měly být v současné době podobné systémy v politické kultuře nepřijatelné. V ČSSD padl návrh na slib věrnosti na krajské konferenci v únoru minulého roku. Navrhovatelem byl současný hejtman Středočeského kraje David Rath. Důvodem jsou podle něj přeběhlíci jako Pohanka nebo Melčák, kteří zasáhli do dramatických povolebních jednání před dvěma lety, kdy MF Dnes nahrála skrytou kamerou rozhovor s šéfem poradců premiéra Topolánka Markem Dalíkem. Sociální demokracie tehdy mluvila o úplatcích a vydírání. 

Melčák s Pohankou ale nebyli jediní přeběhlíci na české politické scéně. Během prezidentské volby se k nim přidal Evžen Snítilý a na jaře Petr Wolf. Z ODS zase vystoupili Juraj Raninec a Jan Schwippel. Přeběhlíků ale prošlo polistopadovým Parlamentem mnohem víc. Kdysi občanský demokrat Petr Kott nakonec zakotvil právě u Davida Ratha, který s ním začal spolupracovat už v roce 2006, kdy mu ještě jako ministr zdravotnictví nabídl lukrativní post šéfa středočeské pobočky VZP. Nyní Kott dohlíží pod hejtmanem Rathem na středočeské nemocnice. „Doktor Kott je dnes soukromá osoba a v podstatě pro sociální demokracii nemá žádnou politickou hodnotu, mimo to, že rozumí prostě problematice zdravotního pojištění a nemocnic,“ řekl už dříve Rath.  

Právníci mluví o obcházení zákona, zastupitelé tvrdí opak

David Rath:

„Má-li někdo pocit, že je to v rozporu se zákonem, nechť to dá k soudu.“

Podle bývalého ústavního soudce Vojtěcha Cepla je Rathův krok jasným obcházením zákona. S krokem hejtmana nesouhlasí ani další bývalý ústavní soudce Pavel Varvařovský: „Já si dost dobře nedovedu představit, že by to svobodný, uvažující, dospělý člověk podepsal… Ptám se těch, kteří jsou přesvědčeni, že tohle je v pořádku, jaké je to svobodné hlasování, když má člověk nad sebou plamenný meč toho, že nebude-li se chovat tak, jak je vůle politického sekretariátu, měl by zaplatit sankci ve výši čtyř milionů korun?“

Zastupitelé tím i popírají slib, který složí při přebírání funkce: „Slibuji na svou čest a svědomí, že svoji funkci budu vykonávat svědomitě, v zájmu obce a jejích občanů a řídit se Ústavou a zákony České republiky.“ Podle Varvařovského tak vlastně říkají, že sice budou hlasovat svobodně, ale nejdřív musí dát pozor, aby neporušili například závazné usnesení klubu zastupitelů: „Čili je to evidentně v rozporu s celou koncepcí toho, že mandát je osobní.“

Zastupitelé ale mají na věc jiný názor. „Já si nemyslím, že to je protizákonné. Já si naopak myslím, že jsou spíš protizákonné nekalé praktiky ODS,“ dodal Doleček. Celou věc prý konzultovali i s právníky. Podle Cepla ale mohoukonečný výklad zákona podávat pouze soudy. Právní expertizy by navíc neměly být anonymní. „Není možné se anonymně ohánět jakýmisi experty. Je to nekulturní, ale je to také zákeřné,“ dodal Cepl.

  • Petr Kott zdroj: www.psp.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/653/65205.jpg
  • Středočeský kraj autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/616/61547.jpg