Češi odchází do důchodu jako jedni z prvních v Evropě

Praha - Většina lidí vnímá odchod do důchodu jako úlevu. U Čechů, kteří odcházejí do penze v průměru v 57 letech a spolu s Italy, Rakušany a Poláky jako jedni z prvních v Evropě, to platí obzvlášť. Vyplývá to z celoevropského průzkumu mapujícího, jak se žije lidem nad 50 let. Nejdéle naopak pracují Švýcaři nebo Dánové. Sociologové odhadují, že pozornost se na starší generaci začne obracet čím dál víc. Už v roce 2040 má být v Česku skoro 40 procent lidí starších 60 let.

„Téměř 80 procent českých žen ve věku 50-64 let už nepracuje, což je nejvíc v celé Evropě,“ potvrdil koordinátor projektu SHARE „50+ v Evropě“ v ČR Radim Boháček. Téměř 41 procent lidí, kteří jsou v důchodu, přitom přiznává, že by ještě pracovat mohli. Ještě víc je takových v Itálii nebo Rakousku. Naopak Švédů je v brzké penzi jen pětina. „Je to vlastně nevyužitá kapacita,“ dodává Boháček.

Čeští senioři se sice do penze těší, víc než jinde v Evropě ale považují za omezující nedostatek peněz. Řada z nich si proto přivydělává a shání brigády. Autoři výzkumu odmítají i mýtus o zániku rodiny. Rodinné generace podle nich žijí stále velmi blízko sebe. Každý třetí senior tráví až pět hodin denně tím, že pomáhá někomu z blízkých.

Lidé nad padesát let se naopak velmi málo angažují společensky. Do různých spolků nebo občanských sdružení jich docházejí jen tři procenta, což je třikrát méně, než je evropský průměr. Podle socioložky Jiřiny Šiklové je aktivit poměrně dost, ale nejsou seniorům dostatečně prezentovány.