Do středních Čech míří inspekce. Chce zkontrolovat poplatky a doplatky

Praha - Krajské lékárny dnes zažily perný den. Tisíce lidí využily možnost podepsat dárcovskou smlouvu a nechat si poplatky uhradit krajem. Sociálnědemokratičtí hejtmani tak jdou ve stopách svého stranického kolegy, stínového ministra zdravotnictví a středočeského hejtmana Davida Ratha, jehož kraj zrušil poplatky již k prvnímu lednu tohoto roku. Právě do středních Čech ale míří inspektoři Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Jejich úkolem je zkontrolovat, proč se v několika lékárnách Středočeského kraje zvýšily doplatky na léky.

„Podnět se týká pěti středočeských nemocničních lékáren. Jedná se o Beroun, Kladno, Kolín, Mladou Boleslav a Příbram,“ informovala mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Veronika Petláková. Existuje totiž podezření, že se kraj navýšením doplatků snaží kompenzovat finanční ztráty, které mu vznikly hrazením regulačních poplatků. „My jsme skutečně zjistili, že u některých léků dochází ke zvyšování doplatků. Pacient může zaplatit víc než s poplatkem,“ dodal mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs.

Změny cen připouští i krajské lékárny, záměrnou manipulaci však vylučují. „U šestadvaceti léků jsme doplatek zvýšili, nejedná se ale o nic dramatického, je to v desítkách korun. U třiceti léků jsme naopak snížili marži na nulu,“ řekla mluvčí nemocnice Mladá Boleslav Kamila Hamáčková.

Soukromé lékárny dumají, jak získat klienty zpět

Současná situace komplikuje život především soukromím lékárníkům. Těm krajské lékárny hradící poplatek sebraly zákazníky. „S dnešním dnem se zhroutil zákon, nastal chaos a končí právní stav v této zemi,“ řekl předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. Lékárníci se proto chtějí bránit. Pokud neuspějí u českých soudů, chtějí se podle Krebse obrátit na evropské instituce.

Vyřešit nastalý poplatkový chaos můžou poslanci na jedné z nejbližších schůzí, do té doby chtějí o své zákazníky soukromí lékárníci bojovat po svém - poplatky od pacientů vybírat, zároveň jim ale dávat formulář k proplacení poplatku krajem.