Evergreeny české politiky ve sněmovně: Lisabon, poplatky, radar a mise

Praha - Více jak dvě stě třicet bodů si zákonodárci připravili na program dnešního zasedání Poslanecké sněmovny, které je také první řádné v tomto roce. Mezi možnými tématy projednání je mimo jiné antidiskriminační zákon, podoba zahraničních vojenských misí či problém zdravotnických poplatků. Poslanci ovšem můžou otevřít témata ještě kontroverznější: smlouvy se Spojenými státy o zřízení radaru v Brdech nebo evropský reformní dokument, Lisabonskou smlouvu. Diváci ČT24 budou moct jednání v Poslanecké sněmovně sledovat živě od 14:00.

Lisabonská smlouva zaměstnává český parlament již přes rok. Opakovaně ji kritizuje prezident republiky Václav Klaus i část vládní ODS, její případnou protiústavnost zkoumal na návrh Senátu Ústavní soud. Do sněmovny dorazila již před Vánoci, poslanci její projednávání ale nakonec odsunuli na nový rok s tím, že dokument musí prodiskutovat ve výborech.

Koalice ale nyní počítá s tím, že se projednávání Lisabonu znovu odloží: zahraniční výbor o něm totiž bude jednat až v půli února. Jeho členové také požadují, aby zákonodárci se smlouvou probrali i návrh úpravy jednacího řádu parlamentu. Nově by měl obsahovat takzvaný vázaný mandát. Další pravomoci by tak Česko mohlo do Bruselu předat jen se souhlasem poslanců a senátorů. O smlouvě by měly znovu jednat i výbor evropský a ústavněprávní.

Opoziční ČSSD podle svého šéfa Jiřího Paroubka chce o Lisabonu debatovat a hlasovat bez dalších odkladů. „Stejně jako ostatní členové ČSSD i já v maximální míře usiluji o to, aby byla Lisabonská smlouva co nejdříve ratifikována,“ uvedl Vlček. Dnes se přitom v médiích objevily výroky Jiřího Paroubka, který připustil referendum k přijetí Lisabonské smlouvy. Sociální demokracie následně tuto možnost dementovala.

Na pořadu dne antidiskriminační zákon, mise a poplatky

Podle programu, který se ještě může změnit, by poslanci měli rozhodnout i o antidiskriminačním zákoně. Ten loni vetoval prezident a zákon následně kvůli nedostatečné podpoře putoval ze schůze na schůzi. ČR je poslední zemí unie, která zákonnou ochranu před diskriminací nemá. Přijmout ji přitom měla už při vstupu do EU v roce 2004. Hrozí jí žaloby a pokuta od Evropské komise.

Sněmovna by měla rozhodnout i o podobě vojenských misí. Původní vládní plán ve sněmovně v prosinci nepodpořila opozice ani někteří koaliční poslanci. Kabinet návrh upravil a počty vojáků v cizině snížil. Minulý týden záměr schválil Senát. ČSSD s hlasem pro mise zpočátku spojovala zrušení zdravotnických poplatků. Vedení strany od toho ale pak upustilo.

I o poplatcích by mohla sněmovna jednat. Senát jí totiž vrátil novelu o zdravotním pojištění, která měla placení úplně zrušit. Tu v prosinci v dolní komoře prosadili sociální demokraté s komunisty. Senátoři místo toho navrhli, aby u lékaře přestaly platit děti, 30 korun za položku na receptu se hradilo jen u léků bez doplatku a dětem a důchodcům se snížil ochranný limit na výdaje z 5 000 na 2 500 korun. Ke zrušení poplatků levice potřebuje nejméně 101 hlasů. Zatím se zdá, že by senátní verze mohla mít podporu.