Soud zamítl bývalé prokurátorce Milady Horákové odklad trestu

Praha - Pražský městský soud nevyhoví žádosti bývalé dělnické prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové o odklad jejího šestiletého trestu za podíl na justiční vraždě političky Milady Horákové a dalších tří mužů. Informuje o tom dnešní Právo. O tom, zda je schopná trest absolvovat, rozhodnou až vězeňští lékaři. Brožová-Polednová proti rozhodnutí může podat stížnost.

Pokud odsouzená podá proti rozhodnutí stížnost, bude o ní rozhodovat pražský vrchní soud. Dokud nerozhodne, zůstane žena na svobodě.

Sedmaosmdesátiletá právnička, která je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z padesátých let, doložila lékařskými zprávami, že má vážné problémy se zrakem, cukrovkou, špatnou srážlivostí krve a pohyblivostí.

Vrchní soud počátkem září loňského roku poslal Brožovou-Polednovou na šest let do vězení. Bývalé prokurátorce tak snížil nepravomocný osmiletý trest městského soudu. V její prospěch podala loni v září žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že ji neomilostní.

Právnička a demokratická politička Horáková byla v roce 1949 zatčena a v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími „zrádci režimu“ a nepřátelským agentům předávala důležité informace. Spolu s Horákovou bylo v procesu odsouzeno dalších 12 lidí, tři z nich k trestu smrti.

Dokument z pozůstalosti Milady Horákové
Zdroj: ČT24