Soud v kauze atomového hřibu odročen, pokračovat bude 20. února

Trutnov - Trutnovský soud dnes odročil hlavní líčení se sedmi členy umělecké skupiny Ztohoven, kteří se v červnu 2007 nabourali se simulovaným atomovým výbuchem v oblasti Krkonoš do vysílání České televize. Soud se bude případem znovu zabývat 20. února, kdy by měl vyslechnout dalšího svědka. Odložení rozsudku oddálily pochybnosti obžalovaných a jejich obhájců o tom, zda policie případ vyšetřovala zákonným způsobem. Již loni v březnu soud členy skupiny zprostil obžaloby, protože svým jednáním údajně nezpůsobili znepokojení obyvatel.

Obhájce Václav Vlk se domnívá, že policie při vyšetřování nezákonně použila minimálně záznam telefonického hovoru: „Kladu si otázku, jak policie náhle zjistila, že sedm naprosto anonymních lidí je spolu spojených a všechny najednou obvinila.“ Státní zástupce Dušan Ondráček proto soudu nakonec navrhl, aby vyslechl bývalého kriminalistu Jiřího Novotného, který případ vyšetřoval: „Bude ověřena zákonnost provedení výslechů.“ Obhájci totiž zpochybňují i provedení dvojice výslechů. „Jde o čistě procesní, formální vadu, výslechem bývalého policisty by měla být prověřena zákonnost,“ dodal Ondráček.

Na záznamu byl vidět středně mohutný výbuch, tvrdí odborník 

Daniel Sas:

„Byl to nereálný obraz jaderného výbuchu, protože tam chyběly ty hlavní ničivé faktory, jako je tlaková vlna a světelné záření.“

Soud dopoledne také vyslechl odborníka na ochranu před jadernými výbuchy z Univerzity obrany v Brně Daniela Sase, který řekl, že na záznamu byl k vidění středně mohutný atomový výbuch, který však ne zcela odpovídal obrazu reálného výbuchu. Podle něj je také velmi nepravděpodobné, že by v oblasti Krkonoš mohla atomová bomba explodovat. „Z taktického hlediska si lze jen těžko představit horší cíl, nejsou tam žádná vojensky významná zařízení ani jiné cíle,“ řekl Sas.

Trutnovský soud se dnes případem zabýval podruhé, původní zprošťující rozsudek zrušil hradecký krajský soud. Trutnovský soud loni v březnu členy skupiny zprostil obžaloby, svým jednáním údajně nezpůsobili znepokojení obyvatel. Proti rozhodnutí se však odvolal státní zástupce. Obžaloba umělce vinila z trestného činu šíření poplašné zprávy a státní zastupitelství pro ně u soudu požadovalo uložení trestu veřejně prospěšných prací.

Většina z obžalovaných umělců před soudem v Trutnově odmítla vypovídat a odkázala na manifest skupiny Ztohoven. V něm tvrdí, že svým činem chtěli upozornit na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový. Členové také uvedli, že nechtěli vyvolat paniku ani poškodit televizní vysílání.

Umělecká skupina Ztohoven v prosinci 2007 vyhrála první ročník nových cen pro mladé umělce, které pod názvem Cena NG 333 poprvé vyhlásila Národní galerie v Praze.

Vydáno pod