Soud opět potrestal uprchlého Krejčíře 6,5 lety vězení

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes potrestal uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře za podvod vězením na 6,5 roku. Navíc musí zaplatit poškozené firmě pokutu 48 milionů korun. Soud uložil Krejčířovi trest za nesplacení akcií společnosti Frymis, které tak měl Krejčíř způsobit škodu téměř 75 milionů korun. Stejný trest a třímilionovou pokutu za podvod soud Krejčířovi uložil už v roce 2006. Hrozilo mu přitom až 12 let za mřížemi.

Kromě podvodu soud obžalovanému uložil také trest za dva daňové trestné činy, za které byl již dříve pravomocně odsouzen k dvouleté podmínce. „Jedná se tedy o souhrnný trest,“ uvedl předseda senátu vrchního soudu Petr Angyalossy. Doplnil, že daňové úniky se týkaly machinací při dovozu luxusních mercedesů z Německa.

Krejčíř podle rozsudku v roce 1996 jako jednatel firmy Corado Credit z Českého Těšína získal akcie Teplárny Otrokovice od firmy Frymis a údajně v rozporu s dohodou je nevrátil. Společnosti tak prý způsobil škodu téměř 75 milionů korun.

Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost. Policii utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce, od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice. Soud v Johannesburgu loni 1. února rozhodl, že podnikatel, který má seychelské občanství, nemá být vydán k trestnímu stíhání do Česka.