ČSSD koná v krajích personální čistky

Praha - K řadě personálních změn v krajské správě a příspěvkových organizacích přikročila nová sociálnědemokratická vedení krajů. Nejrazantnější čistky proběhly ve Středočeském kraji, kde hejtman David Rath odvolal ředitele nemocnic a řadu vysokých krajských úředníků. Vedení na Plzeňsku zase propustilo 12 ředitelů krajských zařízení sociální péče a obměnilo složení dozorčích rad nemocnic a školských rad. Liberecký, Jihočeský a Ústecký kraj sice nepřistoupily k žádným personálním výměnám, mnohé krajské organizace ale ještě čekají na výsledky auditů.

Rath obměnil představenstva pěti krajských nemocnic, jež následně odvolala dosavadní ředitele těchto zdravotnických zařízení. Odejít musel také šéf krajského zastoupení v Bruselu Petr Hnízdo, ředitel Středočeské turistické a informační služby Václav Pošmurný, odvoláni byli po Novém roce i všichni vedoucí odborů krajského úřadu s výjimkou šéfa odboru kultury a památkové péče Jiřího Skalického. Naposledy Rath propustil ředitele Českého muzea výtvarných umění Ivana Neumanna.

Důvodem k plošnému odvolání ředitelů sociálních služeb v Plzeňském kraji byly podle radní pro zdravotnictví Dagmar Terelmešové problémy v některých zařízeních. Vedení ale prý nechtělo nikoho adresně jmenovat, proto odvolalo všechny. Až na propuštění 12 ředitelů a změny v dozorčích radách nemocnic a školských radách politici jiné velké personální změny neudělali. Kraj ale čeká na výsledky auditů, které by podle hejtmanky Milady Emmerové mohly znamenat další změny.

Krajská koalice v Královéhradeckém kraji zatím vyměnila zástupce kraje v představenstvech a dozorčích radách krajských společností. V obsazení představenstev a dozorčích rad krajských firem se podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) odrazily výsledky voleb. „Chceme, aby koalice a ČSSD měly nad společnostmi kontrolu. Pokud chceme rozhodovat, musíme tu kontrolu mít,“ řekl Franc.

Lubomír Franc
Zdroj: ČT24