Ústí vypnulo radary na měření rychlosti

Ústí nad Labem - Radary, které měřily rychlost v Ústí nad Labem, jsou od Nového roku vypnuty. Ústecká radnice přitom ještě nedávno plánovala, že k desítkám dosavadních radarů přidá dvacet dalších.

Ústecký primátor mluví o radarech jako o důležité součásti dopravní infrastruktury a teď jsou vypnuty jen kvůli komplikacím, které přinesl nový zákon o policii. „My máme první rozbory o tom, že řidič, který bude takovým způsobem změřen, vyhraje soudní spor,“ říká primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS).

Zkušení dopraváci tvrdí, že radary města bezpečnějšími neudělají a odpůrci měření říkají, že radnice vypínají radary kvůli povinnosti označit monitorovaná místa. V takových místech pak město příliš pokut nevybere. „Nikdy jsme na měření nevydělávali, ani to nebylo primární,“ brání se ústecký primátor.

Podle dopravních expertů, zkušenosti ukazují, že hrozba pokut řidiče jezdit pomaleji nepřiměje a doprava ve městech by se měla zpomalovat jinak, například šikanami, překážkami a mýtnými přeběžkami. Efektivní jsou i kruhové objezdy. I tak ústecký primátor odmítá názor, že nákup radarů byl omylem. Polici ji podle něj radnice chce zapůjčit jen proto, aby nezahálely. Natrvalo se jich zbavit rozhodně nechce.

Vydáno pod