V Praze demonstrovalo asi 30 odpůrců Lisabonské smlouvy

Praha - Na Hradčanském náměstí dnes demonstrovali odpůrci Lisabonské smlouvy, převážně starší lidé. Na protestní akci vystoupila europoslankyně a bývalá kandidátka na prezidentku ČR za KSČM Jana Bobošíková. Demonstrace probíhala ve chvíli, kdy o reformním dokumentu upravující chod Evropské unie po rozšíření o 12 členů na současnou sedmadvacítku jednala Poslanecká sněmovna, zatím bezvýsledně. Protestní akce měla klidný průběh. Petici proti Lisabonské smlouvě podepsalo na místě přes 20 lidí.

Podle jejich tvrzení rozdávaných letáků lisabonská smlouva „umožňuje zvnějšku zničit naši energetickou soběstačnost, umožňuje diktovat z Bruselu, kolik imigrantů bude žít na našem území“ a také „umožňuje návrat naší země do protektorátních hranic“. Podle Bobošíkové demonstrace zároveň chtěla vyjádřit podporu prezidentovi Václavu Klausovi a jeho euroskeptickým názorům.

„V Mnichově jsme přišli o část území, s lisabonskou smlouvou přicházíme o část suverenity,“ řekl Martin Bartoš ze Strany zdravého rozumu. „O majetku sudetských Němců už nebudou rozhodovat jen české soudy,“ vysvětlil ve svém projevu, jenž následoval po vystoupení Evy Nečasové z občanského sdružení Linie pravdy a práva. „Není vyloučeno, že náš stát ztratí v průběhu 20 až 30 let podstatnou část svého území,“ dodala Bobošíková.

Vydáno pod