Poslanci budou pokračovat v projednávání Lisabonské smlouvy

Praha - Od devíti hodin budou čeští poslanci pokračovat v projednávání Lisabonské smlouvy. Na termínu jejího schvalování se totiž nemůžou strany dohodnout. Poslanci budou hlasovat o třech návrzích na přerušení ratifikace. Dva předložili komunisté, jeden ODS. Nejistota panuje i kolem vládního návrhu zahraničních misí české armády pro letošní rok. ČSSD trvá na tom, že ho nepodpoří. Jednat o misích by měla sněmovna odpoledne. Jednání Poslanecké sněmovny bude ČT24 vysílat opět v přímém přenosu.

Nad termínem schvalování Lisabonské smlouvy se zatím nedokázal dohodnout nikdo s nikým. ODS prosazuje odklad do doby, než se do našeho právního řádu dostane tzv. vázaný mandát. Ten znemožňuje předávat pravomoci do Bruselu bez souhlasu parlamentu. Pro odklad jsou i komunisté, ale z úplně jiného důvodu. Podle slov Pavla Kováříka chtějí komunisté prvně projednat jejich návrh zákona o referendu k Lisabonské smlouvě.

Opoziční ČSSD chce hlasovat okamžitě a ODS obviňuje ze zbytečných průtahů, které u země předsedající Evropské unii budí nedůvěru. Na jejich stranu se staví i zelení. Lidovci by zase na přerušení kývli, aby Lisabonská smlouva byla přijata, ale nikoliv za každou cenu.

Další žhavé téma: Zahraniční mise

Jednání nad Lisabonskou smlouvou začnou v 9 hodin ráno. Odpoledne pak přijde na řadu další horké téma a tím jsou zahraniční mise. I jejich osud je mezi politiky předmětem velkých sporů. Jeden z nich odstartoval šéf poslanců ODS Petr Tluchoř v České televizi, který chce při hlasování zabránit hazardu se životy českých vojáků.

Jenže koalice ve sněmovně potřebných 101 hlasů nemá. Při hlasování bude určitě chybět nemocný lidovec Tomáš Kvapil. Toho ČSSD v klíčových bodech hlasování odmítla vypárovat. Na jednání bude chybět i Martin Bursík, který odjíždí na služební cestu. A své podmínky si diktují i zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková.