Podle soudu patří snímky Jana Saudka společnosti Sáry Saudkové

Praha - Pražský městský soud dnes zamítl žalobu známého fotografa Jana Saudka na společnost SAUDEK.com, která patří jeho bývalé partnerce Sáře Saudkové a synu Samuelovi. Fotograf požadoval zrušení dvou licenčních smluv, podle kterých o jeho veškerých snímcích rozhoduje právě společnost SAUDEK.com.

Jan Saudek přišel k soudu s dobrou náladou, myslel si, že soud dnes rozhodne v jeho prospěch. Soudkyně však jeho žalobu zamítla - podĺe ní nelze tvrdit, že něco je neplatné a neexistující. S tím však Saudek nesouhlasí a chce se prý bránit do posledního dechu a hodlá se odvolat k Vrchnímu soudu.

Podle Pavlíny Hodkové, partnerky a zároveň manažerky Jana Saudka, známý fotograf tvrdí, že neexistuje ani jedna licenční smlouva a nic nepodepsal. Podle ní v okamžiku, kdy se začal o tyto smlouvy zajímat, přišly mu ze společnosti SAUDEK.com dvě různé verze. Podle Hodkové měly obě třetí stranu stejnou a na ní se údajně nachází sporný Saudkův podpis. Fotograf ale tvrdí, že nic nepodepsal. Sára se Samuelem naopak trvají na tom, že licenční smlouva existuje. Podle ní mu firma za práva k většině jeho starších snímků měla zaručovat režijní náklady a 15 procent ze zisku. Peníze Saudek dostal podle svých slov pouze jednou, a to za rok 2005.

Třiasedmdesátiletý Jan Saudek je celosvětově uznávaným fotografem. Proslul hlavně akty plnoštíhlých žen. Většina jeho fotografií je kolorována.

Vydáno pod