Za skládku u Nalžovic si má podnikatel odsedět 2,5 roku

Příbram - Podnikatel Petr Budil, který navozil téměř sedm desítek tun nebezpečných látek do někdejšího vepřína v Nalžovicích na Příbramsku, má strávit ve vězení s ostrahou 2,5 roku. Rozhodl o tom dnes příbramský okresní soud. 35letému Budilovi, který zkrachoval, a proto se o skládku nepostaral, hrozilo až pět let za nedovolenou výrobu a držení radioaktivního materiálu, omamných a psychotropních látek a za nedovolené ozbrojování. Obžalovaný si ponechal lhůtu na odvolání.

„Bez povolení přechovával radioaktivní materiál, bez povolení přechovával i výbušniny a jedy v množství větším než malém,“ uvedl soudce Miloslav Boudník při čtení rozsudku. Obžalovaný spáchal tři trestné činy a byl navíc v podmínce, uložení jiného než nepodmíněného trestu tak podle soudce nebylo možné.    

Budil vinu nepopírá, dostal se prý do problémů s podnikáním. Materiál chtěl v Nalžovicích nabízet obchodníkům a zbytek zlikvidovat, což se ale nepodařilo. Žalobkyně Monika Sedláčková mu ale neuvěřila, sklad byl podle ní v takovém stavu, že by si v něm žádný obchodník nic nevybral: „Chemikálie byly bez ladu a skladu. Nelze hovořit o uskladnění.“

Z 68 tun látek bylo 58 tun označeno za nebezpečné

Budil údajně chemikálie získával ze škol, které se jich kvůli přísnější legislativě musely zbavovat. Postupně se ale dostal do finančních problémů a nestačil si ani prodloužit povolení pro manipulaci s nebezpečnými látkami. Podle svých slov proto, že se zákony neustále měnily a legislativní změny nestíhal sledovat.

V současnosti má obžalovaný majetek zatížený exekucí. Sanaci skladu proto nakonec zajistil Středočeský kraj. Stálo to téměř 11 milionů korun, které bude hejtmanství po viníkovi vymáhat. Experti odvezli z nalžovické skládky zhruba 2 000 přepravních boxů s chemikáliemi. Z celkového množství 68 tun označili 58 tun látek za nebezpečné.