Soud zrušil pokutu pro člena Ztohoven za atomový hřib

Praha - Pražský městský soud zrušil rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která loni v červnu udělila pokutu 50.000 korun členu umělecké skupiny Ztohoven Janu Kalábovi. Kaláb stejně jako další dva členové David Brudňák (alias Roman Týc) a Hynek Štětka dostali každý pokutu 50.000 korun za to, že se předloni 17. června nabourali do programu České televize Panorama a odvysílali záběr simulovaného jaderného výbuchu v oblasti Krkonoš. Podle soudkyně rada překročila roční lhůtu, ve které může pokutu udělit.

Kaláb i Štětka radu za pokutu žalovali, v případě Štětky byl soud dnes odložen na neurčito. Žalobu chtěl podat i Brudňák, ta ale byla z formálních důvodů zamítnuta.

Rada se začala kauzou simulovaného výbuchu ve vysílání ČT2 v pořadu Panorama zabývat podle soudu 26. června 2007, pokutu udělila zhruba po roce. Právní platnosti ale pokuta udělená Kalábovi v souvislosti s datem doručení nabyla až 30. června, tedy po uplynutí roční lhůty. Rada se bude případem znovu zabývat, neboť soud po zrušení pokuty Kalábovi vrátil věc radě opět k jednání.

Umělecká skupina Ztohoven se napojila v neděli 17. června ráno na kameru vysílající záběry z Černého dolu v Krkonoších. Diváci sledující v neděli ráno živé vysílání pořadu Panorama mohli mezi běžnými záběry na hory vidět nejdříve oslnivý záblesk a poté charakteristický hřib simulovaného atomového výbuchu. Ve chvíli, kdy skončily záběry z Černého dolu, naskočilo vysílání z Jeseníku. Skupina Ztohoven v prohlášení k akci uvedla, že není teroristická ani politická skupina a nebylo účelem společnost jakkoli zastrašit či manipulovat.

Pokuta od vysílací rady byla na dolní hranici sazby, kterou zákon umožňuje. Horní sazba činí až pět milionů korun.

Případem se nyní zabývá i trutnovský soud, a to již podruhé. Původní zprošťující rozsudek zrušil hradecký krajský soud. Trutnovský soud loni v březnu členy skupiny zprostil obžaloby, svým jednáním údajně nezpůsobili znepokojení obyvatel. Proti rozhodnutí se však odvolal státní zástupce. Obžaloba umělce vinila z trestného činu šíření poplašné zprávy a státní zastupitelství pro ně u soudu požadovalo uložení trestu veřejně prospěšných prací.