Pražští strážníci upozorní lístečkem řidiče na parkování

Praha - Od března budou řidičům za stěrači nechávat vzkazy pražští strážníci. Motoristé tak budou informováni, jestli správně zaparkovali. Pokud poruší předpisy méně závažným způsobem, strážník je barevným letáčkem na to upozorní. Vzkaz ale dostane i člověk, který svůj automobil zaparkuje předpisově. Městská policie mu tak poděkuje, že jí nepřidělává práci, uvedl náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS).

Napomenutí pomocí letáčku dostane řidič, jehož přestupek strážník vyhodnotí jako méně závažný a za který by dostal pouze domluvu. „Některé přestupky mají menší společenskou závažnost. Například parkování v noci na sídlišti,“ řekl Blažek. Podobná upozornění místo domluvy městská policie již používá, dosud ale vypadalo jako strohé oznámení o přestupku. Blažek zdůraznil, že letáčková forma domluvy v žádném případě neznamená toleranci městské policie k přestupkům.

Strážníci ale budou rozdávat letáčky i lidem, kteří zaparkují podle předpisů. „Nemůžeme lidi jen kárat, musíme je i pochválit,“ podotkl Blažek. Ředitel městské policie Vladimír Kotrouš zdůraznil, že podobné zprávy mohou řidiče vychovávat. Podle Blažka budou letáky i kontrolou pro vedení města a městské policie, zda strážník plní své povinnosti a obchází určenou lokalitu.