Pražští řidiči se podle magistrátu chovají slušněji, ačkoli stoupl počet mrtvých

Praha – Pražští řidiči se podle policejních statistik chovali v roce 2008 slušněji než v roce předcházejícím. Policisté zaznamenali až poloviční pokles největších přestupků, za které považují překročení rychlosti o více než 40 km/h a jízdu na červenou. Naproti tomu se zvýšil počet mrtvých na pražských silnicích. Během roku 2008 zahynulo 38 lidí, o pět více než předloni. Statistiku dnes představil náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, podle kterého je pokles přestupků výsledkem zapojení městských strážníků do hlídání pořádku na silnicích.

Počet řidičů, kteří v Praze loni překročili povolenou rychlost o více než 40 km/h, ubylo oproti roku 2007 o 44 procent, o něco méně klesl počet těch, které policisté přistihli, když jeli o více než 20 km/h rychleji, než jim umožňuje limit. O polovinu se podle statistiky snížil počet lidí, kteří jeli na červenou.

„Ukazuje se, že převedení pravomocí v oblasti dopravy na městské strážníky bylo správné. Nehodovost v hlavním městě neustále klesá,“ uvedl Blažek. Náměstek primátora zároveň upozornil na výrazné prosincové zvýšení počtu dopravních přestupků. Přičítá to nejistotě, zda městské policii zůstane zachována možnost měřit rychlost.

„Řidiči ihned zareagovali snížením ukázněnosti a počet přestupků ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku rázem radikálně vzrostl,“ upozornil Blažek. Například o 30 až 39 kilometrů v hodině překročilo rychlost o 176 procent řidičů více.