Provoz na silnicích místy komplikuje mlha a námraza

Praha - V Karlovarském kraji komplikuje dopravu hustá mlha. Při teplotách od minus pěti do jednoho stupně nad nulou může navíc namrzat a vytvářet náledí. S nebezpečím námrazy musí dnes ráno počítat řidiči na mnoha místech Středočeského kraje. Opatrnost doporučují silničáři i na některých hlavních komunikacích, namrzlé mohou být úseky rychlostních silnic R4, R6 a R7. Namrzající mrholení a hustá mlha dnes komplikují dopravu na řadě míst v Jihočeském kraji. Od rána už se v regionu stalo několik nehod, proto by měli být řidiči velmi opatrní. Mlha se vyskytuje i na mnoha místech Zlínského kraje.

Na některých středočeských silnicích hrozí námraza

Pozor by si řidiči měli dávat především na Rakovnicku, Kladensku, Příbramsku, Benešovsku, Kutnohorsku a také v okolí Prahy. Situaci ještě na většině těchto míst komplikuje mlha. Dobré podmínky pro řidiče by naopak měly panovat na Mělnicku, Mladoboleslavsku nebo Nymbursku.

Ve středních Čechách byly ráno hlášeny dvě nehody osobních aut, jedna se stala u Pavlíkova na Rakovnicku a druhá u sjezdu do Benešova.

Na jihočeských silnicích je problémem i namrzající mrholení

Mrholí především na Táborsku a Strakonicku, mlha znesnadňuje jízdu i v jiných místech kraje. Na Táborsku je místy viditelnost jen do 50 metrů, na Jindřichohradecku se může tvořit náledí. Hustá mlha se vyskytuje také na Prachaticku, Strakonicku a Písecku. Hlavní tahy jsou holé a mokré po chemickém ošetření. Na silnicích nižších tříd se vlivem mrznoucí mlhy může tvořit námraza, ve vyšších polohách je místy ujetá zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Policisté evidovali ráno v kraji dvě nehody, žádná naštěstí nebyla vážná. Mezi Dačicemi a Jemnicí na Jindřichohradecku sjela řidička osobního auta do příkopu a vyvázla bez zranění. Dvě osobní auta se střetla v Táboře na kruhovém objezdu. Nyní už jsou odklizena stranou a dopravu na rondelu neblokují.

Viditelnost na vozovkách Zlínského kraje snižuje mlha

Cesty v kraji jsou většinou holé a mokré. Mlha se místy tvoří na Vsetínsku, na Zlínsku ji silničáři označili za souvislou, na Slovácku je snížená viditelnost. V regionu fouká slabý vítr. Teplota se dnes ráno ve Zlínském kraji pohybuje od jednoho do sedmi stupňů Celsia.

V horských oblastech Olomouckého kraje dnes mohou namrzat silnice

Jízdu se zvýšenou opatrností silničáři doporučují motoristům i v nižších oblastech, kde je místy rovněž mlha, která komplikuje viditelnost. Před námrazou varují správci silnic ze Šumperska. „Mohla by se tvořit ve výše položených oblastech, kde máme stále pod nulou. Silnice namrzaly i v noci,“ uvedl dispečer šumperských silničářů. Na severu Olomouckého kraje dále místy leží na silnicích udržovaných inertně ujetá vrstva sněhu krytá posypem.