V Praze se dnes bude manifestovat za Kaplického blob

Praha - Na pražském Staroměstském náměstí dnes v podvečer proběhne manifestace za výstavbu nové budovy Národní knihovny podle návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického. Akce začne v 18:30 a podle pořadatele, kterým je iniciativa Demokracie staví, by se jí mohlo zúčastnit několik tisíc lidí. Organizátoři mají prostor rezervovaný až do deseti hodin. "Náš dlouhodobý cíl je, aby se začalo stavět, ten krátkodobější je ukázat, že lidem tato otázka není lhostejná a že jim na knihovně záleží," řekl ve Studiu 6 jeden ze zakladatelů hnutí Demokracie staví Michal Pečeňa. Podle něj už iniciativu, jejíž základ odstartoval komunitní server Facebook, podpořilo přes dvacet dva tisíc lidí.

Manifestace už ale utržila od magistrátu první bodyček. Ten totiž zakázal, aby bylo na Staroměstském náměstí umístěno pódium, údajně kvůli bezpečnostním důvodům. Organizátoři s rozhodnutím nesouhlasí, budou ho ale respektovat. Podle mluvčího magistrátu Wolfa jde o standardní postup, protože se akce má zúčastnit několik tisíc lidí.

Naopak už včera magistrát povolil vznik veřejné sbírky Nadačního fondu pro knihovnu, která chce získat finanční prostředky na stavbu nové budovy Národní knihovny právě podle Kaplického návrhu. Sbírka je povolena od 9. února letošního roku, ukončena by měla být 26. ledna 2012. Lidé budou moci přispívat zřejmě přímo na speciálně založený bankovní účet, do pokladniček i pomocí dárcovských zpráv DMS. Pořadatelé mohou prodávat předměty a pořádat kulturní nebo sportovní akce a z jejich výtěžku sbírku dotovat.

Na manifestaci se objeví i známá jména 

Na manifestaci pod heslem Postavme se ke knihovně čelem vystoupí podle zástupců iniciativy mimo jiné herečka Aňa Geislerová, lékař Pavel Klener, hudebník Michal Horáček, architekt Ivan Kroupa, ministr školství Ondřej Liška, sochař Jaroslav Róna a fotograf Zdeněk Tichý. Akci by měla doprovodit hudební skupina Tatabojs.

Cílem akce je vzbudit zájem veřejnosti a oživit debatu o postavení nové budovy Národní knihovny podle Kaplického návrhu. Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, projekt ale nebyl realizován. Na podporu projektu vzniká také veřejná sbírka, kterou organizuje Nadační fond pro knihovnu.

Michal Horáček
Zdroj: ČT24