Soud matku nepotrestal, dítě vypadlo nešťastnou náhodou

Havířov - Soud v Havířově dnes uznal vinnou matku, jejíž batole se nešťastnou náhodou zabilo při pádu z pátého patra domu. Soudkyně sice rozhodla, že matka je vinna z ublížení na zdraví z nedbalosti, ale upustila od trestu. Rozsudek ještě není pravomocný. Žalobkyně si vzala lhůtu pro případné odvolání.

Případ se stal loni v létě. Zatímco matka myla v kuchyni nádobí, její 18měsíční dcera a čtyřletý syn si hráli v pokoji. Děti si přitáhly k otevřenému oknu stůl, děvčátko vylezlo na okno a vypadlo ven. Dům se zrovna opravoval a dítě dopadlo na montážní plošinu. O dvě hodiny později zemřelo v nemocnici. Matku dítěte za to žalobkyně poslala před soud, trestní stíhání v tomto případě bylo nutné.

Vyšetřování ukázalo, že rodina rozhodně nepatřila k problémovým. Matka se o děti dobře starala. Také proto soudkyně nevyměřila Šárce Košťálové žádný trest, jen ji uznala vinnou. „Kdyby byly zjištěny poznatky, že například paní požívala alkohol či nechává děti samotné doma, určitě bych takto nerozhodla,“ uvedla soudkyně. Šárka Košťálová rozsudek komentovat nechtěla, celý případ je pro ni velmi bolestný.

Podobných případů se v Česku stává každoročně několik. Například loni v květnu vypadlo čtyřleté dítě ze sedmého patra paneláku v mosteckém sídlišti Chanov.