Kraj Vysočina chce, aby Bendl zrušil zimní výbavu na D1

Jihlava – Vedení kraje Vysočina se opět obrátilo na ministerstvo dopravy s požadavkem, aby z dálnice D1 odstranilo značky přikazující řidičům, aby měli v autě zimní výbavu. Podobnou žádost neúspěšně poslal vysočinský krajský úřad ministerstvu již dříve, nyní doufá, že se mu dostane pozornosti nového ministra Petra Bendla. V případě, že ministerstvo značky z dálnice neodstraní, chce kraj, aby se na autostrádě alespoň objevily informační tabule avizující, že se na Vysočinu smí jenom s povinnou výbavou.

Obyvatelům obcí ležících na silnicích souběžných s dálnicí D1 znepříjemňují v posledních měsících život auta, která objíždějí úseky, na které nesmějí bez zimní výbavy vjet. Představitelé kraje nejprve uvažovali o tom, že značku přikazující mít v autě zimní výbavu umístí také na sjezdy z dálnice.

Nakonec se tak ale nestalo, protože s umístěním značek nesouhlasily některé obce, jejichž souhlas je nutný. „Některé obce souhlasí, některé nesouhlasí, v takovém případě se krajská Správa a údržba silnic odvolávala,“ upřesnila mluvčí krajského úřadu Eva Neuwirtová.

Ministerstvo dopravy na žádosti z Vysočiny zatím zareagovalo tím, že chystá analýzu dopadu nových značek na provoz na dálnici i na Vysočině.

Dopravní experti vesměs doporučují, aby se situace vyřešila tak, že budou zimní pneumatiky v zimě povinné v celém Česku. Policie takový zákon upřednostňuje a nebrání se mu ani nový ministr dopravy Bendl.