ČD na eshopu již nemají jízdenky zadarmo, nabízejí ale více zahraničních destinací

Praha – K elektronickým jízdenkám České dráhy od konce ledna již nepřidávají místenky zdarma. Zákazníci za ně zaplatí obvyklých 70, resp. 35 korun, z nichž dostanou tříprocentní slevu za nákup na eshopu. ČD zároveň rozšířily nabídku zahraničních destinací, do kterých je možné cestovat s elektronickou jízdenkou o Mnichov a Norimberk.

Místenky zdarma pro rychlíky, expresy, Intercity a Eurocity nabízely České dráhy od počátku provozu elektronického obchodu. Loni v prosinci začaly svůj eshop výrazněji propagovat, zároveň ale ohlásily, že za místenku budou muset cestující nadále platit. Od počátku platnosti letošního jízdního řádu ovšem ČD nabízejí možnost vybrat si při nákupu místenky v eshopu místo ve vlaku z přehledných plánků jednotlivých vozů.

ČD zároveň se zrušením bonusových místenek umožnily internetový nákup jízdenek z Prahy či Plzně do Mnichova a Norimberku za 29 či 39 eur platné v přímých rychlících jezdících mezi těmito městy. Eletronické tikety nahradily dosavadní jízdenky München/Nürnberg Spezial. Pro skupiny dvou a více lidí ale tyto nové cestovní doklady nejsou výhodné, němečtí dopravci totiž v rychlících Praha – Mnichov/Norimberk uznávají regionální síťovou jízdenku Bayern-Ticket, která umožňuje cestu až pěti lidí z česko-německých hranic za 27 eur. Tuto jízdenku nabízejí DB ve svém elektronickém obchodě.