Mezi lékárnami začal lítý boj o zákazníky i poplatky

Praha - Kompenzace regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních vyvolal u ostatních lékáren a nemocničních zařízení rozčarování, znevýhodnění se jim pochopitelně nelíbí. Mnohým lékárnám však nezbývá nic jiného, než aby svým zákazníkům 30korunový poplatek odpouštěly ze své kapsy - jinak jim kvůli poklesu tržeb hrozí krach. Ty malé si to ale nemohou dovolit.

První odliv zákazníků zaznamenaly lékárny na Olomoucku hned na začátku týdne, kdy krajská zařízení přestala vybírat poplatky za léky na předpis. Každá lékárna reaguje po svém. „My sice vybíráme regulační poplatek, ale poskytujeme slevu na recept jako bonus,“ říká ředitel nestátního zdravotnického zařízení Jiří Skutka o kroku, který má společnosti pomoci přežít.

Momentálně znevýhodněné lékárny tak chtějí přilákat zákazníky, kteří by třeba jinak využili služby krajských lékáren, kde mohou od pondělí léky na předpis dostat bez třicetikorunového poplatku. Ne všechny lékárny si poskytnutí slevy mohou dovolit - a nevybírat poplatky by zase bylo protizákonné. Podle lékárníků krajský úřad diskriminuje nejen lékárny ale i pacienty, protože z peněz daňových poplatníků podporuje pouze svoje zařízení.

Česká lékárnická komora už vyzvala stát, aby protiprávní stav okamžitě řešil. Krajským zastupitelům pak poslali otevřený dopis lékárníci ze Šumperska a Jesenicka, kde žádné krajské lékárny nejsou. Radní podle nich měli pomoc i nejchudší část regionu a od poplatků tamní pacienty osvobodit.

Padají i trestní oznámení

Tvrdý konkurenční boj se rozhořel mezi krajskými a soukromými lékárnami na Plzeňsku. Krajská lékárna ve Stodské nemocnici je díky propláceným poplatkům levnější než konkurence, ale přesto se cítí ohrožena. U konkurenční soukromé lékárny přímo ve městečku pracuje prezident české lékárnické komory Stanislav Havlíček. V pondělí přišlo nařízení k uzavření krajské lékárny, protože místní zaměstnanec neměl potřebnou praxi. Poté co problém vyřešil záskok, hrozí znovu zavření. Zastupující magistra totiž není členkou lékárnické komory.

Ředitel krajské nemocnice Vlastimil Bureš za tím vším vidí konkurenční boj. Prezident lékárnické komory Stanislav Havlíček ale taková nařčení odmítá a tvrdí, že mu jde jen o dodržování pravidel.

Vydáno pod