Nejvyšší soud: Škrlová zůstane nadále ve vazbě

Brno - Barbora Škrlová, odsouzená k pěti rokům vězení za podíl na týrání dětí, zůstává ve vazbě. V současnosti čeká na rozhodnutí odvolacího vrchního soudu a než bude znám výsledek, brány zařízení neopustí. Nejvyšší soud (NS) totiž rozhodnul, že stížnost proti pokračování vazby není opodstatněná. Škrlová ve stížnosti tvrdila, že vazba je zbytečná.

„Určitě nehrozí, že by (Škrlová) utíkala nebo se něčemu vyhýbala,“ uvedl její obhájce Richard Novák. Podle Nejvyššího soudu ale trvá nebezpečí, že by se Škrlová vyhýbala trestnímu řízení. Soud to zdůvodnil jednak výší trestu, který jí hrozí, a jednak tím, že se v minulosti skrývala. „Měnění identity nelze hodnotit jinak než jako skrývání a vyhýbání se trestnímu stíhání,“ citoval Knötig z usnesení NS.

Novák podal v různých fázích řízení již několik žádostí o propuštění Škrlové. Zatím ale neuspěl, naposledy jej odmítl v prosinci vrchní soud. Soudci většinou návrhy odkládali s poukazem na to, že se Škrlová dříve skrývala pod falešnou identitou. V Norsku se vydávala za chlapce Adama, v Česku se snažila získat identitu třináctileté siroty Aničky.