Návrh KSČM na referendum k Lisabonu prošel do druhého čtení

Praha - Sněmovna pustila do dalšího čtení návrh KSČM, aby se o Lisabonské smlouvě rozhodlo v referendu. Normou se teď bude zabývat ústavně-právní výbor. V ratifikaci Lisabonské smlouvy by přitom měla dolní komora pokračovat 17. února. Pokud ale někdo použije návrh na referendum jako argument proti hlasování, může se její další projednávání zastavit. Komunisté by v takovém případě museli opět spojit síly s ODS. Referendum podpořili i někteří "rebelové" z koalice a nezařazení poslanci.

K zamítnutí bylo potřeba 86 hlasů. Proti projednávání se postavilo 77 zákonodárců. S jednáním o referendu naopak souhlasili tři poslanci vládní ODS Vlastimil Tlustý, Alena Páralová a Aleš Rádl. Někteří další se zdrželi - mezi nimi i premiér Mirek Topolánek (ODS). Se zamítnutím nesouhlasili ani nezařazení zákonodárci Juraj Raninec a Jan Schwippel či zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková.

Podle komunistů by měli mít lidé možnost vyjádřit se k Lisabonu stejně jako v roce 2003 ke vstupu Česka do unie. Lisabonská smlouva podle nich zásadně mění podmínky členství ČR v EU. „Lidé si budou myslet, že jim byla smlouva vnucena,“ řekl k případnému zamítnutí normy o referendu ještě před hlasováním šéf komunistů Vojtěch Filip.

ČSSD Lisabon podporuje, komunistický návrh se jim ale příliš nelíbí

Pavel Kováčik (KSČM):

„Ještě pořád je možné vyhlásit referendum tak, že bude dřív než Irské.“

Do debaty před schvalováním se zapojili hlavně levicoví poslanci. Sociální demokrat Zdeněk Jičínský (ČSSD) řekl, že sice obecně je pro referendum, ale v tomto případě jde podle něj o účelový návrh. Norma o lidovém hlasování se projednává pozdě a její schválení by tak fakticky znamenalo, že Česko Lisabonskou smlouvu v dohledné době neratifikuje, míní Jičínský. Podle sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka je komunistický návrh „zcela mimo realitu“. Návrh nemá šanci získat ústavní většinu, míní Zaorálek. Opoziční ČSSD nicméně ratifikaci smlouvy podporuje, stejně jako lidovci či zelení.

Parlament ČR je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. Dokument schválilo už 25 zákonodárných sborů v unii. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, které by se letos mohlo opakovat.