V Náchodě začal fungovat babybox, pomůže i matkám z Polska

Náchod - První babybox pro odložené novorozence v hradeckém kraji začal dnes sloužit v okresní nemocnici v Náchodě. Náchod navíc leží na hranicích s Polskem, proto by zařízení mohlo posloužit i matkám v tísni z Polska. Babybox je umístěný na budově nemocnice, kde je gynekologicko-porodnické a novorozenecké oddělení. Vyhřívaná skříňka sama signalizuje personálu nemocnice, že do ní bylo dítě vloženo. Zdravotníci se jej pak ujmou během několika minut. Babybox také po vložení dítěte dokáže automaticky podat zprávu na osm mobilních telefonů.

„Víme, že v Polsku jsou problémy s přerušením nechtěného těhotenství. Proto náš náchodský babybox může pomoci i polským maminkám,“ řekl předseda občanského sdružení Babybox Ludvík Hess. Schránka je navíc opatřena i návodem v polštině a pro osvětu mezi Poláky Hess připravil také vysvětlující letáky. 

Peníze na zřízení babyboxu ve výši zhruba čtvrt milionu korun zajistilo sdružení Statim. „Hlavní částku na babybox nám darovala paní Hana Hornochová z Prahy. Zbytek poskytli sponzoři z Náchoda. Nemocnice spolupracovala při instalaci,“ řekl Hess. 

V Česku už funguje 21 babyboxů, přibudou další

Představitelé hradeckého kraje, kterému náchodská nemocnice patří, zřízení babyboxu přivítali. „Děti, které matky odloží do babyboxů, mají velkou naději, že se dostanou do rodiny, která je bude mít ráda a bude se o ně starat,“ řekl předseda zdravotního výboru kraje a zároveň primář broumovské nemocnice Jiří Veselý. 

Zatím poslední babybox začal fungovat v polovině ledna v Šumperku. V březnu by měl být uveden do provozu další v nemocnici ve Strakonicích. Hess předpokládá, že do konce letošního roku bude v Česku 30 babyboxů. Babyboxy již v Česku pomohly zachránit 15 dětí, naposledy asi tříměsíční holčičku na konci ledna v Ostravě. První babybox byl umístěn v červnu 2005 v pražském GymCentru v Hloubětíně.