Soud znovu otevřel 17 let starý případ rotterdamské vraždy

Olomouc - Rozsudek v kauze vraždy padesátiletého muže v bytě v nizozemském Rotterdamu padne zřejmě v březnu. Podle obžaloby před téměř šestnácti a půl lety usmrtil Roberta van der Erdeena Petr Šobáň z Přerova, který však vinu odmítá. Hrozí mu až patnáctileté vězení. Dnes před soudem vypovídal někdejší spoluobviněný v kauze Ondřej Neuls, který už byl před časem viny zproštěn.

Svědek totiž v době vraždy už v bytě nebyl, neboť ten den odpoledne z Rotterdamu odjížděl vlakem. Neuls jako pravděpodobného viníka události označil Jana Lepše, společného známého dvojice. Všichni Češi u van der Erdeena bydleli. Lepš byl v případu také obžalován, ale v průběhu řízení zemřel.

„Když byl opilý, měl silácké řeči. Byl nepříjemný, říkal mi, že mě zašlape jako Erdeena. Tvrdil také, že Šobáň je “sráč„, co by to nikdy nedokázal. Lepš se ale nikdy konkrétně nepřiznal, byť se dokonce vychloubal, že byl za vraždu dva roky ve vazbě. Pokud vraždu spáchal někdo z lidí, co v bytě žili, můj vnitřní úsudek je, že to byl pan Lepš sám,“ uvedl u soudu Neuls. Podle něho však není vyloučeno, že by van der Erdeena, který byl údajně závislý na drogách, připravil o život některý drogový dealer. Soužití v bytě u van der Erdeena podle Neulse nebylo idylické, ale ani vyhrocené.

Podle státního zástupce napadl Šobáň společně s dalším mužem majitele bytu, u kterého několik měsíců žili, opakovanými údery do obličeje. Poté mu spoutal nohy a ruce za zády a do úst mu dal roubík. Muž se pak udusil.

Šobáň se do Nizozemska dostal s Neulsem v roce 1992 ve snaze najít si tam práci. Marně ji prý hledali v Haagu, Rotterdamu, ale i v Dánsku. Bydleli přitom u van der Erdeena v Rotterdamu. Podle Šobáně jej Češi našli v září 1992 zakrváceného v bytě poté, co se vrátili z města. Objevili ho údajně zakrytého pod matrací se znetvořeným obličejem. Z místa činu utekli. Šobáň strávil dva roky ve vazbě a nakonec musel být propuštěn. Poté utekl a zadržen byl až v USA, kde policisté zjistili, že je na něho vydán mezinárodní zatykač. Rozsudek zřejmě vyslechne 2. března.

V komplikované kauze již vypovídala řada svědků z ČR, jejich výpovědi však objasnění případu příliš nepomohly. Soud předvolával také svědky z Nizozemska, většině se ale nepodařilo obsílku doručit, české pravomoci na cizince v zahraničí nestačí.

Vydáno pod