Nový Jičín chce po ŘSD opravu silnice vedoucí centrem města

Nový Jičín - Nový Jičín bude po Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) požadovat opravu silnice I/57 vedoucí centrem města, která sloužila loni jako objížďka za uzavřenou silnici I/35. Vedení města tvrdí, že komunikace byla poničena, když sloužila jako objízdná trasa kvůli uzavřené silnici mezi Valašským Meziříčím a Hranicemi. Město přitom s touto objízdnou trasou nesouhlasilo, uvedl místostarosta Nového Jičína Milan Šturm. ŘSD zatím na silnici počítá s drobnými opravami, její kompletní obnovu však do budoucna nevylučuje.

„Budeme požadovat, aby naši občané měli v souladu s obecně závaznými předpisy právo jezdit po slušných a rovných komunikacích,“ uvedl Šturm. Připomněl, že silnice I/57 je právě ve správě ŘSD, a opravit by ji tedy měl její správce. Podle odhadů města by rekonstrukce silnice měla stát maximálně čtyři miliony korun. „Povedeme jednání a budeme se snažit, aby majitel této komunikace uvedl silnici do původního stavu,“ dodal Šturm.

Několikaměsíční objížďka začala loni v květnu a doprava ve městě se zvýšila téměř dvojnásobně. Denně jím kvůli uzavřené silnici mezi Valašským Meziříčím a Hranicemi projelo nejméně 20 000 osobních a nákladních aut. O trase objížďky rozhodl Olomoucký kraj, a to i navzdory nesouhlasu Nového Jičína. Městu se nelíbilo to, že objížďka vede pouze přes jednu silnici. ŘSD se však tehdy bránilo tím, že silnice druhé a třetí třídy nejsou na takovou zátěž připraveny a ŘSD by je muselo po ukončení objížďky opravit, což by bylo příliš nákladné. Nyní však po něm město bude požadovat opravu silnice první třídy.