Sníh komplikuje dopravu v Británii již pátý den

Londýn/Praha - V Británii vyvolalo čerstvé sněžení další problémy v dopravě, které trvají již pátý den. Uzavřena byla letiště v Bristolu a Lutonu u Londýna a záchranáři museli v noci na dnešek pomoci asi 200 lidem, které záplavy sněhu uvěznily v autech na jihozápadě Anglie.

Británie tolik sněhu nezažila skoro 20 let. Začátkem týdne sníh paralyzoval hlavní město, v posledních dnech jsou postiženy především další oblasti Anglie a Wales.

Zatím je dnes uzavřeno letiště v Lutonu, kam z Prahy a Bratislavy létá nízkonákladová společnost SkyEurope. Ta musela kvůli počasí ranní lety z obou měst přesměrovat do Birminghamu, zpátky letadla poletí prázdná. Podle mluvčího Tomáše Kiky není možné za současné situace dostat cestující z Londýna do Birminghamu.

Cestujícím ze zrušených letů společnost zajistí místa ve večerních spojích, řekl Kika. Pasažéry se prý snaží informovat dlouho dopředu, aby v nejlepším případě nemuseli vůbec cestu na letiště vážit.

Provoz byl zastaven také na letišti v Bristolu, zatímco řada letů byla zrušena v severoirském Belfastu a Aberdeenu ve Skotsku. Jinde úřady doporučují, aby cestující počítali s možným zpožděním cestou na letiště.

V centrální a jihozápadní Anglii, stejně jako ve Walesu, zůstávají uzavřeny stovky škol.

Dnes ráno mírně sněžilo i v Londýně, ale sníh nepřinesl hlavnímu městu vážnější problémy. Provoz se však téměř zastavil na rušné dálnici M1 u Watfordu poblíž Londýna.

Pro Británii netypická zima bude pokračovat i v dalších dnech. Meteorologové předpovídají další sněžení i o víkendu a na začátek příštího týdne.