Zatčení vykradači trezorů používali metody z 30. let minulého století

Praha - Dvojice mužů, kterou policisté minulý týden zadrželi kvůli vloupáním do trezorů, má podle policie na svědomí celkem osm vniknutí do prodejen a kanceláří v malých obcích. Recidivisté, kteří byli navíc v minulosti mnohonásobně trestáni za majetkovou i násilnou činnost, si při krádežích přišli na téměř 700 tisíc korun. Při vykrádání trezorů používali plastické trhaviny. Dvojice mužů byla obviněna z krádeže, poškozování cizí věci a nedovoleného ozbrojování. Hrozí jim osm let vězení, pokud by je soud označil za zvlášť nebezpečné recidivisty, mohli by putovat za mříže i na delší dobu.

Série vloupání začala loni v červenci a pokračovala až do konce ledna, kdy oba údajné pachatele zadržela na Vinohradské třídě v Praze zásahová jednotka. Při zadržení u sebe muži ve věku 43 a 46 let měli trhavinu. Pro policisty ale nebyli neznámí. Jeden z nich byl za krádeže či loupeže trestán dvanáctkrát, druhý šestkrát.

Muži si k vloupáním vybírali okrajové části malých obcí. Pokaždé zvolili stejný způsob provedení jako ve 30 letech minulého století za policejního rady Vacátka. „Trhavinu vzali, nadusali ji klíčovou dírkou a vyplnili tak vnitřní prostor zámku trezoru. Pak tam dali rozbušku a odpálili to,“ popsal policejní pyrotechnik Bohumil Mareš. Pachatelé navíc dokázali nálož velice přesně dávkovat, takže výbuch ani nepoškodil okna vyloupených objektů. Pětkrát byli úspěšní, třikrát zůstalo jen u pokusu, obvykle proto, že je při činu vyrušili zaměstnanci objektů.

Otevírání trezorů výbušninou není pro zloděje po roce 89 typické

K podezřelým mužům navedl policisty fakt, že v 90. letech docházelo k podobným vloupáním. Provedl je muž, kterého za to soudy v roce 1999 poslaly do vězení. Při zatýkání tehdy na policisty střílel. „Byl vyrušen při jednom vloupání na Havlíčkobrodsku, prostřílel se přes zasahující hlídky policie a utekl,“ dodal vedoucí odboru obecné kriminality Václav Staněk. Kriminalisté ho ale nakonec za několik měsíců zatkli v Praze-Zbraslavy. Na svobodu se dostal v roce 2007.

Otevírání trezorů a bankomatů výbušninou není pro české zloděje po roce 89 typické. První dva případy se objevili až v roce 99. Až do července loňského roku nebyl v Česku jediný podobný případ. Podle policie má proto všechny na svědomí právě jeden ze zadržených mužů. „Způsob provedení byl stejný, způsob umístění trhaviny byl stejný, odpálení roznětky i trhavina byla stejná,“ uvedl Staněk.