Obyvatelé Štítar chtějí několikamilionové kompenzace od ŘSD

Koloín - Obyvatelé Štítar na Kolínsku se budou muset smířit s tím, že kolem jejich domů povede silnice a chtějí za to kompenzace od zřizovatele stavby. Most přes celé Štítarské údolí povede jen 30 metrů od vesnice a přitom se budou muset vykácet všechny stromy, které by mohly stavbě vadit.

Ředitelství silnic a dálnic chce postavit protihlukové stěny, hlukové valy a zaplatit majitelům domů protihluková okna a to vše nadstandardně už v době výstavby obchvatu. Finanční odškodnění za sníženou kvalitu bydlení ale platit nechce. „Budeme ještě dodatečně doplňovat opatření tak, aby občané nebyli nijak provozem toho obchvatu nepříjemně a nepříznivě zasaženi,“ slibuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Členové občanského sdružení Štítary chtějí peněžní kompenzace, někteří až několik milionů korun. Jinak odmítají podepsat smlouvy o výkupu pozemků. Podle Vápeníkové by ale přistoupit na požadavky občanského sdružení bylo nad rámec zákona.

Ředitelství silnic a dálnic má v plánu obchvat zprovoznit už v prosinci 2010. Pokud se ale s občanským sdružením na výkupu pozemků nedohodne, případ budou řešit soudy. Tím by se celá stavba mohla zpozdit i o několik let a samozřejmě také prodražit.