Paroubek přes klesající preference věří, že získá ve volbách až 40 procent

Praha – Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek, jehož strana dlouhodobě vede v průzkumech, se neznepokojuje klesajícími preferencemi své strany. V reakci na zveřejnění výsledků posledního průzkumu agentury STEM uvedl, že věří, že ČSSD získá v příštích volbách mezi 35 a 40 procenty hlasů. Podle STEMu by sociální demokraté získali 35,3 procenta, vládní ODS o čtyři procenta méně. Preference obou největších stran se sobě výrazně přiblížily, podle lednového výzkumu měla ČSSD náskok více než 15 procent.

Jiří Paroubek prohlásil, že považuje dřívější výsledky, podle nichž měla ČSSD dostat mezi 40 a 45 procenty hlasů za „euforický“. „Myslím si, že reálný výsledek pro sociální demokracii je v příštích volbách někde mezi 35 až 40 procenty, a to jsou čísla, která nikdy předtím sociální demokracie neměla,“ dodal šéf ČSSD.

Paroubek doplnil, že si nechává zpracovat analýzu důvodů, proč v některých průzkumech klesá obliba strany, a snaží se z toho vyvodit důsledky. Je přesvědčen o tom, že za poklesem důvěry není odmítavý postoj ČSSD k zahraničním misím ani k poplatkům ve zdravotnictví. Naopak třeba to, že údajně 99,5 procenta Středočechů využívá možnosti nechat si uhradit zdravotnické poplatky krajem, podle Paroubka svědčí o podpoře politiky ČSSD.

Hejtman Středočeského kraje David Rath prohlásil, že za případnou klesající oblibu sociálních demokratů mohou média. Některá z nich podle něj informují „servilně“ například o českém předsednictví Evropské unii vedeném premiérem Mirkem Topolánkem. „To byla taková servilita médií vůči Mirku Topolánkovi a této vládě, kterou já si naposledy pamatuju, když tady byl generální tajemník Gustáv Husák,“ řekl Rath.