V Evropě přibývá sněhu, napadl i na Kanárských ostrovech

Curych/Madrid/Londýn – Řadu evropských zemí ochromila sněhová kalamita. Sněžilo i v "zemi věčného jara" na Kanárských ostrovech, na svahy sopky Teide na ostrově Tenerife napadlo asi 10 centimetrů sněhu. Až šestkrát více nového sněhu leží v Alpách. Švýcarský Institut pro výzkum sněhu a lavin varoval, že v zemi mohou padat laviny na všech příkrých svazích ve výšce nad 1 800 metrů. Přívaly sněhu nepřímo zkomplikovaly dopravu v Rakousku a Německu, protože přilákaly do hor řady lidí. Na dálnicích směrem do lyžařských středisek se tak tvoří kolony aut.

Podle švýcarských meteorologů je hrozba lavin v zemi velmi výrazná. Vyhlásili čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pěti poté, co na jižní svahy Alp napadlo 40 až 60 centimetrů nového sněhu. Uzavřen byl proto průsmyk Bernina v kantonu Graubünden, Rhétská dráha, která provozuje železniční dopravu v části Švýcarska, omezila přepravu cestujících.

Řidiči, kteří vyrazili lyžovat do Alp, dnes ucpali některé dálniční úseky jižně od Mnichova. Na dálnici A8 mezi Holzkirchenem a Irschenbergem ve směru na Salcburk se utvořila 12kilometrová kolona. Asi 25kilometrová fronta aut zablokovala dálnici A93 v obou směrech na německo-rakouském pomezí. Dopravní zácpy dnes hlásily i rakouské dálnice, zejména úseky kolem Salcburku.