Vedení zelených na Ostravsku podpořilo Demokratickou výzvu

Ostrava - K Demokratické výzvě, týden fungující frakci ve Straně zelených, se hlásí i nové vedení moravskoslezské krajské organizace strany. Její staronový předseda Vladislav Koval to uvedl hned po svém zvolení. "Osobně jsem podporu Demokratické výzvě oficiálně nedal, dávám ji tedy teď," prohlásil. Nová zelená frakce začíná posilovat, iniciativu bývalé první místopředsedkyně strany Dany Kuchtové už podpořily poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková.

„Je vidět, že v Moravskoslezském kraji má navrch frakce, která vznikla nově,“ zhodnotil situaci jediný Kovalův vyzyvatel ve straně - ekolog Petr Orel. K iniciativě, která vnímá dosavadní účast strany v koaliční vládě jako rezignaci na zelenou politiku a nedodržování vlastního předvolebního programu, se sám nehlásí. Na rozdíl od zelených poslankyň, které v Ostravě Demokratickou výzvu obhajovaly.

Zubová prý informovala své krajské kolegy o tom, co vlastně Demokratická výzva chce a jak ji mají vnímat, aby neměli zkreslené informace. „Diverzita je zdravá a není možné, aby zelená měla jen jednu barvu, jeden odstín,“ doplnila ji poslankyně Jakubková.

Kromě nového vedení rozhodovali zelení také o kandidátech do Evropského parlamentu. Na prvních pět míst kandidátky doporučila moravskoslezská organizace strany republikové radě Daniela Solise, Jiřího Čáslavku, Petra Šlégra, Matěje Stropnického a Jana Jařaba. „Pro nás by v červnových volbách byl velký úspěch, kdyby se dva členové Strany zelených stali europoslanci,“ zadoufal Koval.