Rath: Změny v poplatcích pro nás nejsou dostatečný kompromis

Praha - Senátní návrh regulačních poplatků je pro nás nedostačující kompromis, prohlásil středočeský hejtman a stínový ministr zdravotnictví David Rath v Otázkách Václava Moravce. Cílem ČSSD je, aby regulační platby byly zcela zrušeny. Jejich nevybírání v krajských zdravotnických zařízeních a lékárnách je jedním z kroků a také naplněním slibu, který dala svým voličům před krajskými volbami. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová označila krajské gesto za populistické. Vláda prý už chystá způsob, jak celý zmatek zastavit. Zatímco nevybírání poplatků v krajích nepovažuje za téma k diskusi, o jejich užitečnosti chce ČSSD přesvědčit během návštěvy v sociálnědemokratickém klubu.

„Myslím, že jde o kompromis přijatelný i pro opozici,“ uvedla Filipiová v Otázkách. Její stínový protějšek Rath ji ale vyvedl z omylu: „Kompromisní návrh pro nás není dostatečným kompromisem, protože se netýká té poplatky nejzatíženější skupiny, starobních a invalidních důchodců, kteří jsou odkázání na nízký příjem.“

Připustil ale, že ČSSD vítá pozitivní změnu, kterou senátní návrh znamená pro rodiny s dětmi. Zavedení tohoto omezení považuje ovšem pouze za část úspěchu. „Podporujeme jakékoli snížení poplatků,“ odpověděl na otázku, zda sociální demokraté návrh podpoří, „i když náš cíl je zcela zrušit stále trvá.“

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

David Rath do Otázek přinesl Daniele Filipiové oranžové růže. Prý na znamení naděje, že jejich spolupráce bude dobrá a že nová ministryně nebude zapomínat i na názory opozice. Na oplátku od ní dostal DVD s díly britského seriálu Jistě, pane ministře, aby si uvědomil, že ani ministr není neomylný. „Dejte pozor na sira Humphreyho, protože toho v úřadu máte na pozici Marka Šnajdra,“ zažertoval Rath.

Poplatky - solidarita, nebo trest?

Filipiová něco takového nepovažuje za šťastný nápad. „Regulační poplatky jsou solidárnost, solidárnost lehce nemocných s těžce nemocnými,“ tvrdí. Argumentuje rostoucím počtem lidí, kteří se dostali k nejmodernějším způsobům léčby například rakoviny. „Jde o tisíce oproti desítkám v předchozích letech,“ uvedla.

Podle Ratha nemají poplatky se solidaritou příliš společného: „Kolik lidí nadužívá péče? Kolik je simulantů?“ ptá se, „já ze své praxe mohu říci, že jsou to ojedinělé případy z mnoha set, ale poplatky platí všichni, i ti s rakovinou, i ti s leukémií. Mám pocit, že tady kvůli zlomku trestáme těžce nemocné lidi a to mi vadí.“

Předpokládám, že efekt omezení nadužívání péče, který jsme loni pozorovali, letos zachován nebude. Lidé si na regulační poplatky zvykli, navíc zapojením sociálního hlediska se už tak trochu nepřehledný systém stane ještě nepřehlednějším, zvýší se náklady na administrativu a lidé mu nebudou rozumět. Řada negativních jevů by se ze systému ztratila, pokud by některé platby (například za pobyt v nemocnici) byly formulovány jako spoluúčast pacienta, a ne poplatky. Nemuseli by je pak platit novorozenci v inkubátorech nebo pacienti v bezvědomí.

/Ředitel VZP Pavel Horák/

Rath: Nevybírání poplatků se teprve učíme

Proto oranžová strana po krajských volbách loni na podzim, kdy obsadila pozice všech třinácti hejtmanů, začala plnit svůj předvolební slib. „My jsme řekli, že když vyhrajeme v krajských volbách, tak zrušíme poplatky v krajských zařízeních. Když v senátních, tak je zrušíme plošně. A my svůj slib plníme,“ uvedl Rath.

„Je to populistické až demagogické zneužití voleb - stát vám bere třicet korun, my vám je brát nebudeme,“ domnívá se ale Filipiová. Vláda se podle ní chystá udělat kroky, které by obcházení zákona o regulačních poplatcích zamezily. Jaké to jsou, ale zatím prozradit nechce.

David Rath připustil, že pokud nevybírání poplatků uzná soud za protiprávní, nezbude ČSSD než si najít jinou cestu. Zatím se ale systém v krajských nemocnicích snaží sjednotit. Ve Středočeském kraji například pacienti vyplňují darovací smlouvu, v Plzeňském poplatek uhradí a kraj jim ho zpět pošle složenkou. Naopak ve Zlínském a Moravskoslezském kraji poplatky dál vybírají, i když ne všechny.

„Je to nová věc a my se učíme. Dali jsme krajům doporučení, ale každý je do určité míry autonomní. Teď se budeme snažit, aby se v příštích týdnech systém nevybírání poplatků sjednotil a kraje postupovaly podle středočeského modelu,“ uzavřel Rath.

Podle senátního návrhu by poplatky u lékaře od prvního dubna měly přestat platit děti do 18 let věku. Ochranný limit na výdaje ve zdravotnictví by jim i seniorům nad 65 let měl klesnout na polovinu, tedy z pěti na dva a půl tisíce korun. Do ochranného limitu by se navíc zahrnovaly i doplatky za léčiva. Poplatek za položku na receptu senátoři zachovali. Hradit by se měl ale už jen u léků s doplatkem nižším než 30 Kč. Ve zdravotnictví by nově neplatili obyvatelé ústavů a domovů důchodců, kterým zbývá po uhrazení pobytu a stravy méně než 800 korun na měsíc. Osvobozeny od placení by měly být i děti v pěstounské péči.