Češi si v lednu nejvíce kupovali fabie, aut se prodalo méně než loni

Praha – V lednu se v Česku nejlépe z nových vozů prodávala Škoda Fabia před Škodou Octavií. Mladoboleslavská automobilka prodala 1 138 fabií, tedy o více než třetinu méně než o rok dříve. Méně se prodalo i octavií, kterých se v lednu prodalo 910. Ford Fusion si pořídilo 308 lidí, to znamenalo pokles i pro nejprodávanější zahraniční auto a trojku českého trhu. Celkem v lednu poklesl prodej osobních aut o 12,3 procenta na 8 842 vozů. Za pokles může především menší zájem firemních zákazníků, kteří s koupí vyčkávají na možné zavedení odpočtu DPH. Domácnosti totiž letos v lednu nakupovaly auta více než v roce 2008. Údaje zveřejnil Svaz dovozců automobilů.

Na trhu s novými automobily poklesl podíl prodeje malých vozů, mezi kterými je nejprodávanějším autem Fabia. Nyní patří do segmentu B 38,8 procent prodaných aut, to je téměř o tři procenta méně než v lednu 2008. Vedle Škody Fabia a Fordu Fusion se mezi malými vozy nejlépe prodával Volkswagen Polo.

Mezi městskými miniauty si nejvíce zájemců pořídilo Hyundai i10, Fiat Panda a vůz Kia Picanto. V Evropě nejrozšířenější nižší střední třídu podle údajů Svazu dovozců automobilů ovládla Kia c'eed společně s Volkswagenem Golf, kterých se shodně prodalo po 205 kusech, a Ford Focus. SDA ovšem řadí Škodu Octavia, která svými parametry rovněž spadá do nižší střední třídy, o segment výše. Octavií se v lednu prodalo podstatně více než vozů c'eed a Golf.

Ve střední třídě se dobře prodávala auta Volkswagen Passat a Ford Mondeo, Škoda prodala 185 kusů modelu Superb, který ovšem Svaz dovozců automobilů rovněž zařadil o segment výše.

Vedle řečeného superbu se mezi vozy vyšší střední třídy nejlépe prodávalo Audi A6 a BMW 5. Mezi luxusními vozy vede BMW 7 a mezi sportovními Audi A5. V nabité kategorii velkoprostorových rodinných aut se nejlépe prodávala Škoda Roomster.