Do Londýna přijela nová historická lokomotiva

Londýn - Britští fandové historických železnic slaví. Skoro po padesáti letech vyjela na koleje nová parní lokomotiva. Mašina postavená podle plánů ze čtyřicátých let se na cestu ze severoanglického Darlingtonu do Londýna mohla vydat jen díky mecenášům. Darovali v přepočtu 90 milionů korun. Nádraží v Darlingtonu čekalo na příjezd Tornada dlouhých 19 let, než nadšenci dali lokomotivu dohromady.

Stroj postavený podle originálních návrhů Arthura Peppercorna z roku 1948 vítala na londýnském nádraží King's Cross přeplněná nástupiště. „Je to opravdu úžasné. Mám ji v ruce první den a je to úplně jiné než s jinými lokomotivami. Pádí jako chrt,“ pochvaluje si mašinu strojvedoucí.

Strojvůdce dokáže Tornádo přinutit až ke stodvacetikilometrové rychlosti. Jeho první cesta se sice kvůli problémům s elektroinstalací o půl hodiny zpozdila, parní stroj ale šlapal jako hodinky. „Lidé byli všude, ať jsme vjeli na nádraží, projížděli poli nebo přes mosty, stáli tam a mávali. Je to úžasný den,“ raduje se strojvedoucí.

Vydáno pod