Právníci ČSSD zpochybňují nezávislost soudce v kauze Kubice

Praha - ČSSD zpochybňuje nezávislost soudce Jaromíra Jirsy, který dospěl k závěru, že takzvaná Kubiceho zpráva stranu nepoškodila. Sociálnědemokratičtí právníci jako důkaz předkládají dva měsíce starou nahrávku zachycující soudce Jirsu spolu s Kubicem. Soudce žádné selhání nepřipouští. Se zprávou přišla televize Nova.

Nahrávka ukazuje Jirsu a bývalého šéfa elitních detektivů Jana Kubiceho na přednášce na Vysoké škole ekonomické v Praze. „Já ale nevím, jestli bych neměl vyhlásit podjatost a odejít z tohoto sálu, protože já za čtrnáct dní soudím pana Kubiceho. Budu rozhodovat o tom, jestli zveřejněním Kubiceho zprávy nebyla poškozena pověst Jiřího Paroubka a ČSSD,“ řekl Jirsa na záznamu.

Soudce Jirsa podle Novy uvedl, že se účastnil jen běžné přednášky k výročí revoluce v roce 1989. „Já na tom nevidím nic, co by mohlo ohrozit moji nezávislou rozhodovací činnost,“ řekl Jirsa Nově.

Jirsa vynesl tento týden verdikt, podle něhož někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Kubice a ministerstvo vnitra nemusejí zaplatit sociální demokracii milion korun. Zamítl žalobu strany a nevyhověl ani požadavku ČSSD na omluvu. Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost krátce před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy a objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD.

„Nahrávka na mě dělá dojem, že je to velké selhání člověka, který by měl být nestranným soudcem,“ řekl Nově advokát ČSSD Pavel Smutný.