Bývalému veliteli pražské kriminálky hrozí až 12 let vězení

Praha - Pražský obvodní soud dnes opět řešil případ bývalého vysokého policejního důstojníka Zdeňka Pichlíka. Obžaloba ho viní z opakovaného pokusu o ovlivňování vyšetřování a ze zasahování do nezávislosti soudu. Společně s Pichlíkem čelí obvinění i trojice mužů, jejichž trestní řízení se policista údajně snažil ovlivnit. Šedesátiletý Pichlík byl po svém obvinění propuštěn, v současné době je v důchodu a obžalobu označil za nesmysl. V případě uznání viny mu hrozí až dvanáct let za mřížemi. Hlavní líčení bude pokračovat v březnu prováděním důkazů včetně přehrání telefonních odposlechů. Podle státní zástupkyně skončí kauza nejdříve v létě.

Pichlík se podle obžaloby provinil hned několikrát. „Navštěvoval různé osoby s tím, že chtěl působit na to, aby rozhodly ne zcela v souladu se zákonem,“ uvedla státní zástupkyně Vlasta Zvelebilová. Podle Pichlíka je ale obžaloba nesmyslná: „Takovou slátaninu jsem v životě neslyšel,“ uvedl dnes před soudem. Nic podle svých slov neovlivňoval, pouze se poptával, což se prý na kriminálce děje každý den: „Ptají se všichni! I vy se budete ptát, když bude někdo stíhaný z rodiny, jak to vypadá.“

Mluvčí Úřadu služby kriminální policie Pavla Kopecká ale vyloučila, že by úřad podobným způsobem s informacemi nakládal: „Pokud pan Pichlík tímto způsobem postupoval, pak je v pořádku, že je proti němu vedeno soudní řízení.“ Ve dvou případech se měl na údajné trestné činnosti podílet i důstojník pražského Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ) Petr Šíma, který před časem zemřel při lékařském zákroku a Zvelebilová jeho trestní stíhání zastavila. Pichlík svádí veškerou vinu právě na Šímu, který ho prý neustále obtěžoval telefonickými dotazy na různé kauzy. Aby se ho zbavil, sliboval mu, že mu požadované informace obstará, nikdy ale podle svých slov ve skutečnosti nikoho neovlivnil.

Pichlíkovo jméno se objevilo i v Kubiceho zprávě

Poprvé překročil zákon s rovněž obžalovaným pražským podnikatelem Milošem Jakubíčkem. Ten měl Pichlíka a jeho kolegu Šímu navádět, aby ovlivnili trestní řízení v Jakubíčkově případu tak, aby se vůbec nedostal k soudu. Jakubíček byl ale nakonec odsouzen k tříletému podmíněnému trestu. V dalším případě čelí vedle Pichlíka obvinění ještě zmocněnec firmy, který údajně po policistech chtěl, aby ovlivnili vyšetřování v trestním oznámení podaném jeho firmou kvůli podezření z podvodu. Pichlík prý také mimo jiné slíbil muži obžalovanému z podvodu, že mu přes advokáta Josefa Vostrejše zprostředkuje pomoc jednoho z členů odvolacího senátu Vrchního soudu v Praze.

Soudkyně Petráková v Pichlíkově téměř dvouhodinové výpovědi nalezla některé zásadní rozpory. Expolicista například nejprve tvrdil, že zemřelého Šímu vůbec neznal a v životě ho neviděl, o chvíli později připustil, že mu Šíma několikrát denně telefonoval a že si tykali. Jméno Zdeňka Pichlíka se objevilo i v takzvané Kubiceho zprávě. Podle té našla policie v kanceláři kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra mezi věcmi jeho zavražděného kolegy Františka Mrázka informace právě o Pichlíkovi.