Soudce v Kubiceho kauze byl podle ČSSD podjatý, strana požaduje zrušení rozsudku

Praha - Právníci sociálních demokratů zpochybnili soudní proces, který v minulém týdnu zamítl jejich žalobu na bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Jaromír Jirsa, který o případu rozhodoval, byl podle nich podjatý a rozsudek proto chtějí zrušit. Jako důvod předložili nahrávku, která zachycuje Jirsu s Kubicem na společném semináři Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE). Stížnost na podjatost bude řešit Městský soud v Praze. Jiří Paroubek se navíc ve věci chystá interpelovat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, proti Jirsovi bude požadovat kárné řízení. Podjatý soudce by podle něj měl být odvolán z funkce.

Jirsa byl na VŠE pozván k výročí sametové revoluce. Hostem semináře ale byl i bývalý elitní detektiv Jan Kubice, který na besedě údajně přednesl svou verzi zveřejnění Kubiceho zprávy. Jirsa na nahrávce z VŠE, která se objevila 14 dní před soudem, zapochyboval, zda by neměl sál opustit, protože bude plukovníka soudit: „Já ale nevím, jestli bych neměl vyslovit svoji podjatost a odejít z tohoto sálu, protože pana Kubiceho za čtrnáct dní soudím.“

Soudce žádné selhání nepřipouští

Jaromír Jirsa:

„Přítomnost pana Kubiceho moji nestrannost nebo nezávislost nemohla ovlivnit. Kdyby vedle mě seděl jako diskutující předseda Paroubek, také bych z té diskuse neodešel.“     

ČSSD se domnívá, že Jirsa se semináře vůbec zúčastnit neměl. O své podjatosti navíc podle sociálních demokratů dokonce žertoval a dle právníků strany tím porušil právo na spravedlivý proces. „Soudce Jaromír Jirsa tímto svým jednáním hrubě a mimořádně závažně porušil povinnosti soudce,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Paroubek. Jako nepřijatelné označila ČSSD i to, aby soudce proces veřejně komentoval. Paroubek vidí podle svých slov také snahu „zamést kauzu pod koberec“. Zopakoval, že případ může skončit u evropského soudu pro lidská práva. Podle Jirsy ale byly úvahy o podjatosti brány jako nadsázka a veřejné setkání rozhodně nemělo vliv na pozdější dění v soudní síni.

Stížnost bude posuzovat Městský soud v Praze, jeho předseda Jan Sváček už se za Jirsu postavil: „V jednání pana Jirsy nespatřuji nic špatného nebo nezákonného. On se pouze v jednu chvíli setkal na přednášce na vysoké škole s účastníkem řízení.“ Za Jirsou stojí i bývalý ředitel akademického ústavu státu a práva Vladimír Balaš.  

Advokát ČSSD zpochybnil i soudní jednání

„Je úplně jasné, že jsou naplněné zákonné podmínky pro podjatost soudce,“ uvedl na tiskové konferenci ČSSD advokát Pavel Smutný, který stranu v kauze zastupuje. Zpochybnil navíc i soudní jednání vedené Jirsou. Neprováděl podle něj běžné hodnocení důkazů, na doplňující důkazy pohlížel s nezájmem a jen neochotně je zakládal do spisu. Je přesvědčen, že už nejde jen o soukromý spor sociální demokracie s Kubicem a ministerstvem, ale o nebezpečí „zneužití moci“.

Soudce Jaromír Jirsa dospěl k závěru, že takzvaná Kubiceho zpráva stranu nepoškodila. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Kubice a ministerstvo vnitra tak nemusejí zaplatit sociální demokracii milion korun. Zamítl i žalobu strany a nevyhověl ani požadavku ČSSD na omluvu. Svou přítomností na semináři si Jirsa žádné selhání nepřipouští, podle svých slov se účastnil jen běžné přednášky k výročí revoluce v roce 1989.