Klaus jednal s Gašparovičem, výroky Sarkozyho ho mrzí

Praha - Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě svůj slovenský protějšek Ivana Gašparoviče. Na společném brífinku pak Klaus prohlásil, že ho mrzí výroky zahraničních politiků, kteří by chtěli v době krize ochraňovat a omezovat firmy například v expanzi do zahraničí. Klaus tak nepřímo reagoval na výroky francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který minulý týden kritizoval francouzského výrobce aut za přesun výroby do Česka. S tím souhlasil i Gašparovič, podle kterého by omezování podniků v jedné zemi vyvolalo omezování v jiné zemi, což není žádoucí. Mezitím francouzský list Le Monde uvedl, že Sarkozy vzdal snahu přimět koncern PSA Peugeot Citroën stáhnout výrobu z Kolína zpátky do Francie. Podle deníku Sarkozy ustoupil kvůli nátlaku premiéra Mirka Topolánka.

Klaus po jednání se svým slovenským kolegou Ivanem Gašparovičem řekl, že pokusy o „protekcionismus“ a uzavírání nejsou žádoucí. „Je obrovským úkolem dnešní doby, aby toto se právě nestalo,“ zdůraznil Klaus. „Já rád slyším od české vlády, že protekcionismus považuje za nepřijatelnou věc,“ dodala hlava českého státu. Premiér Mirek Topolánek v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny Sarkozyho výrok ostře kritizoval. Označil ho za neuvěřitelný a navíc dodal, že Sarkozy svým prohlášením ohrozil přijetí Lisabonské smlouvy.

Sarkozy ve čtvrtek kritizoval fakt, že francouzský podnik přesunul výrobu aut do Česka. „Když se postaví továrna (koncernu) Renault v Indii, aby se auta značky Renault prodávala Indům, to je ospravedlněné. Ale aby se postavila továrna určitého výrobce, aniž bych citoval jeho jméno, v Česku a aby se prodávala její auta ve Francii, to už je neospravedlněné,“ řekl Sarkozy ve francouzské televizi. Pro záchranu pracovních míst ve Francii je podle něho nezbytné, aby se zabránilo stěhování továren do zahraničí a aby se pokud možno přestěhovaly závody již v cizině umístěné zpátky do Francie.

Trpí Gašparovič Alzheimerovou chorobou?

Na setkání se probíralo i podezření, že slovenský prezident trpí Alzheimerovou chorobou. „Pustění kachny o Alzheimerově nemoci jsem zaslechl prvně od pana prezidenta. To jsou samozřejmě věci absurdní,“ poznamenal k tomuto tématu Klaus. Přesto Gašparovič musel zveřejněnit zdravotní dokumentaci. Politologové se přou, zda mu toto nařčení ublíží či pomůže.

I když oficiálně má předvolební kampaň začít v březnu, ve skutečnosti odstartovala před několika týdny a je plná kontroverzí. Například když si televize Joj utahovala z prezidentových přereků, autorka reportáže za trest nesměla na bratislavský hrad. Gašparovič čelí také kritice za to, že využívá svého postavení a z vládních tiskovek i zahraničních cest si dělá kampaň zadarmo.

Klaus dostal od Gašparoviče eurominci

Slovenská hlava státu přivezla Václavu Klausovi jako pozornost eurominci. Slováci v tomto ohledu Čechy předběhli - eurem platí od letošního ledna. „Dostal jsem slovenské euro, takže tomu tady dělám reklamu,“ řekl Klaus. Oba prezidenti poté vtipkovali o tom, zda hlava českého státu nebude muset dáreček zdanit. Gašparovič zmínil, že Klaus má euro, on má zase v kapse českou korunu. Kdy se bude také v tuzemsku platit eurem, by mohlo být jasnější v listopadu. Premiér Mirek Topolánek slíbil oznámení data vstupu do eurozóny.

Klaus a Gašparovič dnes hodnotili česko-slovenské vztahy, podle nich je
nekazí žádný „mráček“. Gašparovič děkoval v Praze za pomoc při krizi s
dodávkami ruského plynu do EU přes Ukrajinu. Česká republika jako předsednická země unie vyjednávala s oběma protagonisty sporu - Ukrajinou a Ruskem - a také Slovensku, které na čas nedostávalo plyn vůbec, vypomohla přímo vlastní dodávkou.    

Václav Klaus ukazuje slovenské euro, které dostal od Ivana Gašparoviče.
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK
Vydáno pod