Policii znepokojil vysoký počet tragických nehod, za překročení rychlosti bude zabavovat auta

Praha - Dopravní policii znepokojil vysoký počet mrtvých při lednových dopravních nehodách. Za tragickými následky havárií je zejména vzrůstající agresivita účastníků silničního provozu. Na silnicích zemřelo za první měsíc letošního roku 75 lidí, ve srovnání s prvním měsícem loňského roku tak počet obětí stoupl skoro o dvacet procent. Dopravní policisté budou nadále postihovat řidiče za nedodržení povolené rychlosti až zabavením auta. Policie se nyní zaměří i na kontrolu technického stavu vozidel, především na stav pneumatik a světel. Řidiči musejí počítat s větším počtem kontrol i během večera a noci.

Při dopravních nehodách v lednu zemřelo 41 řidičů osobních aut, 16 chodců, 13 spolujezdců, dva cyklisté, dva řidiči nákladních aut a jeden spolujezdec v nákladním voze.

Nedodržování rychlostních limitů bylo příčinou 35 procent lednových dopravních nehod, policie bude silničním pirátům zabavovat auta

Nejčastější lednovou příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy, a to v téměř 48 procentech. Policisté se zaměří i na dodržování maximální povolené rychlosti. Podle statistik se zvýšil i počet nehod, které způsobili řidiči tím, že jízdu nepřizpůsobili reálným podmínkám.

Policisté chtějí podle ředitele dopravní policie Leoše Tržila bojovat proti pirátům silnic i zabavováním vozidel. Od počátku tohoto roku již
této možnosti využili čtyřikrát.

Ke zvýšení počtu obětí došlo i na přechodech, kde srážku s autem nepřežilo o 6 lidí více než loni v lednu. Policisté chtějí zkontrolovat i přechody pro chodce.

K poklesu došlo u nehod zaviněných pod vlivem alkoholu

Policie eviduje 423 nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, při kterých byli dva lidé usmrceni.

Rizikovou skupinou byli lidé ve věku 35 až 44 let

Nejvíce lidí zahynulo ve věku 35 až 44 let a dále nad 64 let, kde se jedná především o chodce a spolujezdce v osobních autech. Pro mladistvé byl zatím vývoj tragických nehod příznivý.

Policie začne na benzinových pumpách rozdávat kartičky s nápisem „Řidiči, domluvte se“. Chce tím upozornit řidiče na to, aby policisty zbytečně nevolali k nehodám, při kterých škoda na vozidlech nedosáhne 100 000 korun.

Policie chce tvrdě postihovat pachatele nejvážnějších přestupků

Podle Tržila policisté také za loňský rok přišli na 15 430 řidičů s alkoholem v krvi a zadrželi kvůli tomu téměř 8 200 řidičských průkazů. Proto se chce dopravní policie letos zaměřit nejen na preventivní působení na účastníky silničního provozu, ale také tvrdě postihovat pachatele nejzávažnějších dopravních přestupků.

Vydáno pod