Před soudem stanul řidič, který zřejmě zavinil nehodu rakouského autobusu

Český Krumlov - Českokrumlovský soud začal řešit nehodu rakouského autobusu, který havaroval před dvěma lety u Rožmberka nad Vltavou. Při nehodě se zranily skoro tři desítky lidí, osm z nich těžce. Na lavici obžalovaných usedl 59letý řidič stařičké škodovky Ladislav Vaněk, který autobus riskantně předjížděl, a tím nehodu podle státní zástupkyně zavinil. Hrozí mu až desetiletý trest. Rozsudek by mohl padnout ve středu.

Havárie se stala na úzké silnici z Rožmberka nad Vltavou do Větřní. Podle obžaloby řidič Škody 120 předjížděl autobus a v protisměru mu vyjelo auto. Aby řidič autobusu zabránil střetu, snažil se co nejvíc uhnout ke krajnici, ta se však utrhla. Autobus pak sjel ze silnice a zůstal ležet na střeše pár metrů od břehu Vltavy. Vaněk se vinen necítí a jakékoliv pochybení odmítá.

V autobusu cestovalo celkem 34 starších lidí z Tyrolska, kteří mířili na výlet do Českého Krumlova. Jen šest z nich vyvázlo bez zranění, ostatní odvezly sanitky do nemocnic v Českém Krumlově a Českých Budějovicích. Nejvážněji poraněná byla žena, která utrpěla zlomeninu pánve. Řidič autobusu si zlomil kotník.