Hejtman Pardubického kraje vyzývá k placení poplatků

Pardubice - Kraj vedený sociálními demokraty platí poplatky za pacienty formou daru od února. I když bylo bezplatné zdravotnictví pro ČSSD jedním z hlavních témat krajských voleb, hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) nyní vyzývá obyvatele, aby v krajských zdravotnických zařízeních regulační poplatky platili. Dar od kraje by podle něj měli přijmout pouze lidé, kteří jsou v sociální nouzi. Kraj na poplatky letos vyčlenil z rozpočtu 67 milionů korun.

„Prosíme vás proto, abyste takto k tomuto opatření přistupovali a využívali jej pouze v případě, kdy to osobní či rodinná situace přímo vyžaduje,“ oslovil hejtman obyvatele kraje v písemném prohlášení, které je i na internetových stránkách kraje.

Pardubickému kraji patří pět nemocnic v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí. Provozuje ale ještě dalších šest zařízení - tři LDN a dva léčebné ústavy. Poplatky lidé nemusejí platit ani v zařízeních Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

Proti neplacení poplatků se postavil klub ODS, podle jeho představitelů budou peníze scházet nejen ve zdravotnictví, ale také ve školství či sociální oblasti. „Je to trochu protichůdné prohlášení, poté co se slibovalo všechno všem. Ukazuje se, že s poplatky budou problémy, navíc se platí z daní,“ řekl bývalý hejtman Ivo Toman (ODS), podle kterého bude mít kraj problémy s plněním rozpočtu. Slíbil totiž například peníze na mzdy zdravotníků. Ekonomika navíc ještě loni rostla o pět až šest procent, s čímž letos kraj podle Tomana počítat nemůže.

Rath odmítl výzvu komentovat, Hašek jí nechtěl věřit

„Musím jenom konstatovat, že ve Středočeském kraji se k ničemu takovému nechystáme. My s naším systémem, který jsme zavedli od ledna, máme dobré zkušenosti. A výzvu kolegy Martínka nechci vůbec komentovat,“ uvedl Rath. Martínkovo prohlášení zaskočilo předsedu Asociace krajů ČR Martina Haška (ČSSD): „Jako dlouholetý kolega Martínka nechci věřit, že by takto zkušený politik vyzval občany k placení poplatků. Jsem proto přesvědčen, že pan Martínek uvede věci na pravou míru a veřejnosti celou věc ještě dnes detailně vysvětlí.“ Sociální demokracie je v otázce regulačních poplatků podle Haška zcela jednotná.

David Rath
Zdroj: ČT24