Reportéři ČT: Korupce lékařů bez trestu, svědek ale dostal výpověď

Praha - V září loňského roku odvysílala ČT reportáž, jak si desítky českých lékařů užívaly na pláži v Egyptě za peníze farmaceutické firmy Actavis - na oplátku pak lékaři slíbili předepisovat přednostně jejich lék. Toto nepokryté korupční chování vyvolalo odsudky ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv i České lékařské komory. Všichni volali po přísných trestech, ve skutečnosti se ale stalo úplně něco jiného. Jediný, kdo byl v tomto případě potrestán, byl ten, kdo na korupci upozornil.

Předepisování určitých léků za výhody poskytované farmaceutickými firmami je poměrně častým nešvarem českých lékařů. V tomto případě firma Actavis dotyčné lékaře motivovala pomocí zájezdu za příslib toho, že po návratu lékař splní svůj slib a předepíše dohodnuté počty balení léků. Po odhalení Reportéry ČT se ale lékaři začali hájit, že nevěděli, že během pobytu nebudou probíhat odborné semináře a firma Actavis zase dávala ruce pryč s tím, že za špatnou organizaci může její sesterská firma na Slovensku. Kuriózní je, že slovenský Actavis má jediného společníka a sice právě Actavis.cz a jednatelka slovenského Actavisu Eva Sirotná má úplnou náhodou stejné příjmení jako ředitel české firmy. I tak prý ale bude velký problém trestný čin úplatkářství prokázat.

Po odvysílání reportáže se zvedla na farmaceutické firmy vlna kritiky, jediným výsledkem ale bylo, že člověk, který na egyptskou korupci upozornil, dostal výpověď. MUDr. Robert Horký pracoval 15 let pro konkurenční firmu Novartis. „Byl jsem přesvědčen o tom, že pokud se bude mluvit o problému, o kterém se dosud nemluvilo, tak tlakem veřejného mínění dojde k nápravě, eventuelně k minimalizaci nebo třeba vymizení takovýhle nekalých praktik,“ vysvětluje nyní svůj krok.

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

ČLK si hraje na mrtvého brouka

Policie si s případem kvůli tvrzení lékařů i firmy příliš neví rady, trochu nadějněji vypadá snažení Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde by mělo být v nejbližší době zahájeno správní řízení. Jsou tu ale ještě organizace, které mají dohlížet na etické chování jak lékařů, tak farmaceutických firem. Například asociace farmaceutických firem, pod níž Actavis spadá, reagovala tak, že firmě pozastavila členství do konce roku 2008, tedy na pouhé 3 měsíce. „Věříme v nápravu firmy. Vyloučení je trest, který spadá do oblasti opakovaného závažného porušování etického kodexu, tady to bylo poprvé,“ vysvětlil mírný postup výkonný ředitel asociace Lumír Kroček.

Milan Kubek:

„My nejsme žádná policie. My nejsme žádní investigativní orgán, který by sám něco vyhledával, my prostě řešíme stížnosti. Tu stížnost musí někdo konkrétní podat.“

Lépe na tom není ani Česká lékařská komora, která by měla dohlížet zase na doktory. Z natočených materiálů lze totiž mnohé lékaře konkrétně identifikovat. Navíc Reportéři ČT prokázali, že někteří lékaři skutečně vnucují lék Terbinafin firmy Actavis pacientům, například lékařka Jiřina Kolářová. Česká lékařská komora ale o žádném precedentním potrestání lékařů neuvažuje. „My nejsme žádná policie. My nejsme žádní investigativní orgán, který by sám něco vyhledával, my prostě řešíme stížnosti. Tu stížnost musí někdo konkrétní podat,“ tvrdí alibisticky šéf ČLK Milan Kubek. Sám ji totiž samozřejmě nepodá.

Za dobrotu na žebrotu - případ Roberta Horkého

Egyptská kauza nakonec přeci jen jeden závažný dopad měla - potrestán byl ten, který na korumpování doktorů upozornil - Robert Horký. Farmaceutická firma Novartis, tedy konkurenční té, která pozvala lékaře do Egypta, ho v reportáži poznala a po 15 letech práce svého zaměstnance za jeho aktivitu vyhodila. „Důvodem je to, že jsem dne 15. září 2008 vystoupil v pořadu České televize Reportéři ČT a negativním způsobem jsem se vyjadřoval o podnikání farmaceutických firem. Zejména, že jsem připouštěl neetické praktiky vůči lékařům,“ dodává k příčinám odvolání Horký.

Pod výpovědí je podepsána ředitelka českého Novartisu Eva Kodýdková. Podle ní se naopak jednalo o hrubé porušení pracovní kázně. Rozhovor sice poskytnout odmítla, podle právníka společnosti však Horký porušil zákoník práce, vnitřní předpisy i svojí pracovní smlouvu, a to tím, že „udělal kritiku, která byla neadresná, nepodložená, a proto nemůže být ochráněná svobodou projevu a informací“. Podle takového výkladu by ovšem nesměl do médií nikdo mluvit, což odporuje ústavním principům demokratického státu.

Samotné odůvodnění výpovědi obsahuje také to, že doktor Horký svým chováním zcela zásadně poškodil celý farmaceutický průmysl. Je dosti nasnadě to, že firma, která Horkému výpověď dala, pravděpodobně používá stejných strategií jako inkriminovaná firma Actavis, o které v reportáži šlo. Odvětví se tedy chrání, aby se společná strategie nezhroutila jako domino.

Místo už není…

Pan Horký pochopitelně podal žalobu o určení neplatnosti výpovědi z pracovního poměru a o náhradu škody soudu. Podle osloveného právníka není pochyb, že žalobě nebude vyhověno. I tak ještě Horký souhlasil se setkáním s ředitelkou Novartisu Evou Kodýdkovou. Ta Horkého praktiky označila za neetické házení špíny, omluvu a zrušení výpovědi odmítla. Místo ve společnosti už pro Horkého není.