Senát se k Lisabonské smlouvě vrátí možná až v dubnu

Praha - Lisabonská smlouva se bude v Senátu schvalovat možná až v dubnu. Zahraniční výbor horní komory dnes doporučil její projednávání odložit až na dobu po přijetí normy, která bude obsahovat vázaný mandát pro vládu, tedy souhlas sněmovny i Senátu s převodem rozhodovacích kompetencí z Prahy do Bruselu. Odklad navrhli senátoři ODS, kterým s prosazením pomohl nestraník Jaromír Štětina (za Stranu zelených). Podle svých slov z důvodů, aby byl schválen radar i Lisabonská smlouva. Poslanci se k projednávání dokumentu vrátí nejdřív 17. února.

Vázaný mandát je součástí novel jednacích řádů obou komor parlamentu. Novela se ale teprve připravuje v Poslanecké sněmovně. Pokud se jí podaří odhlasovat v průběhu března, v Senátu by se o Lisabonu mělo jednat pravděpodobně v dubnu. „Musí se změnit, respektive upravit jednací řády, aby byly obě komory na stejné úrovni,“ říká k tomu senátor za ODS Vlastimil Sehnal.

Novela počítá i s pojistkou proti přesunu pravomocí. „Tedy zavázat vládu, aby nemohla nic přenést na evropskou úroveň bez souhlasu obou komor,“ vysvětluje poslanec Marek Benda (ODS).

Podle ČSSD jde ale pouze o záminku odpůrců smlouvy, kteří chtějí ratifikaci dokumentu co nejvíce oddálit. Podle senátora ČSSD a předsedy zahraničního výboru sněmovny Jiřího Dienstbiera je ale změna novel jednacích řádů pouhým domácím úkolem, který nemá s ratifikací smlouvy v obou komorách mnoho společného.

Českému premiérovi Mirku Topolánkovi ale odklad nevadí. „Parlament České republiky má mít právo korigovat rozhodnutí vlády ve věci pasarela, takže ideální bude, když ten stykový zákon bude platit,“ uvedl.

Lisabon za americký radar?

Někteří senátoři ODS navíc v odkladu vidí i příležitost k vyjednání obchodu Lisabon za americký radar. „Spousta senátorů ODS nebude mít problém s Lisabonskou smlouvou v Senátu, pokud bude schválen radar v Poslanecké sněmovně,“ říká Sehnal.

Občanští demokraté již dvakrát prosadili odložení ratifikace celé smlouvy. Strana zdržení hájí tím, že musí zajistit hlasy sedmi svých senátorů, které jsou nutné pro schválení dokumentu. Opoziční ČSSD stále vyvíjí na ODS tlak a požaduje urychlení celého procesu. „Nyní se vyjednává na různých úrovních a já věřím, že se v nejbližší době podaří prosadit schválení Lisabonské smlouvy,“ dodal Dienstbier (ČSSD).

Podle Topolánka může ratifikaci ovlivnit i nedávný výrok prezidenta Sarkozyho o stěhování výroby aut z Česka do Francie. „Jestliže se budou tímto protekcionistickým způsobem chovat velké státy Evropské unie, tak Lisabonská smlouva a její ratifikace nemá vůbec žádný smysl,“ dodává další z členů Senátu, Tomáš Töpfer.