Ministr Kocáb jednal s kolínskými studenty o problémech s Romy

Kolín - Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb jednal v Kolíně se studenty, kteří plánovali demonstraci proti kriminalitě Romů ve městě. Původně se měla uskutečnit 19. února, organizátoři se ale dohodli se starostou města Jiřím Buřičem, že se vše pokusí vyřešit cestou diskuse. Studenti chtěli protestním pochodem upozornit i na problém pozitivní diskriminace. Stát podle nich v některých případech chrání více Romy než ostatní občany.

Skupina Romů loňský rok v prosinci napadla a zbila sedmnáctiletého studenta. Jeho kamarádi se proto rozhodli, že situaci začnou řešit a plánovali v Kolíně demonstraci. Po dohodě se starostou ale akci odvolali, dostali navíc slib, že se vše projedná i na vládní úrovni. „Já myslím, že je to úplně nádherný příklad toho, jak se to dá domluvit, když je vůle na všech stranách a když se lidi snaží vzájemně porozumět argumentům,“ uvedl ministr Kocáb.

Kolínští radní i policisté se obávali násilí

Setkání na krajském úřadě, ale i v některých romských rodinách nabídl studentům i romský koordinátor pro Středočeský kraj Cyril Koky: „Aby si ten problém okusili i na vlastní kůži.“ Incident podle něj nelze řešit masivní demonstrací. Kolínští radní i policisté se navíc obávali, že by shromáždění mohlo přerůst v násilí.

Organizátor studentské demonstrace Pavel Vaníček se domnívá, že nežádoucí chování nepřizpůsobivých lidí je způsobeno málo efektivní politikou. Studenti proto přišli se svými požadavky, jak problematiku řešit. „Změnit razantně sociální systém, posílit a uplatňovat pravomoci policie a nedeklarovat rasismus jen jednostranně jako jev majority vůči menšinám,“ řekl ČT Vaníček. Na výsledky jednání o předložených požadavcích si ale musí ještě počkat. Ministr Michael Kocáb je ještě bude řešit s ministry školství, vnitra nebo práce a sociálních věcí.

Práci s romskou komunitou se v Kolíně věnují občanská sdružení. V jedné z rizikových lokalit ve městě Kolín - Zengrově ulici, působí třeba občanské sdružení Prostor. Podle ředitele Petra Steklého úspěšně. „Výrazně ubylo přestupků, znatelně poklesl hluk,“ tvrdí Steklý.

Městský úřad v Kolíně
Zdroj: ČT24