Zelení podporují ústavní stížnost senátorů na zákaz odposlechů

Praha - Senátoři Petr Pithart a Jiří Oberfalzer se chystají podat ústavní stížnost na sněmovnou schválený zákaz zveřejňování odposlechů. Inciativu podporují poslanci Strany zelených (SZ). Oznámili to dnes Kateřina Jacques a Přemysl Rabas, kteří se zároveň veřejnosti omluvili za to, že minulý čtvrtek ve sněmovně zákaz zveřejňování odposlechů podpořili.

„Ústavní stížnost bychom velmi rádi podali sami. Ale bohužel je k ní třeba 41 poslaneckých podpisů, což se nám nepodaří získat,“ vysvětlila Jacques. Stížnost totiž může podat i 17 senátorů. S Pithartem a Oberfalzerem, jejichž postup podporují všichni členové klubu SZ, prý Jacques s Rabasem spolupracují.

Pokud novelu trestního řádu se zákazem podepíše prezident, předloží oba zelení poslanci sněmovně další novelu zákaz naopak rušící. Podle Kateřiny Jacques jsou si dobře vědomi toho, že narazí na masivní odpor většiny svých sněmovních kolegů.

Kateřina Jacques se za selhání zelených omluvila

„To je věc, která nás skutečně mrzí. Přirovnala bych to k bouračce, která se stane profesionálnímu řidiči, jenž 30 let jezdí bez nehody a jednoho dne je přetažený a stane se. Nebyla v tom zlá vůle ani žádný taktický záměr,“ vysvětlovala Jacques, která minulý týden uvedla, že selhalo její hlasovací zařízení. Dnes dodala, že hlasování byl „omyl, který ji nejvíce mrzí“.

Sněmovna minulý týden přehlasovala senátní návrh zrušit zamýšlený zákaz zveřejňování odposlechů. Zrušení podpořili pouze 4 poslanci. Zákaz naopak podpořilo 129 ze 161 přítomných poslanců ze všech frakcí vyjma KSČM. Zákaz zveřejňování odposlechů vyvolal ostrou odmítavou reakci médií, která upozorňují na společenskou závažnost kauz s odposlechy spojených.

Souprava pro odposlechy
Zdroj: ČT24