Lidovci nesouhlasí s volebním systémem, který podpořila vláda

Praha - Lidovečtí poslanci nepodporují takzvanou řeckou variantu volebního systému, ke které se v pondělí přiklonila vláda. Nesouhlasí s tím, aby se mandáty víc přerozdělovaly. Řecký systém v prvním skrutiniu rozděluje mandáty v krajích, srovnatelných podle počtu obyvatel. Ve druhém se pak rozdělují neobsazené mandáty, které připadnou vítězi voleb.

„Klub se jednotně shodl na tom, že variantu, která prošla vládou, nepovažuje za koaliční a nepodporuje ji. Je to varianta, se kterou nesouhlasíme. Je nespravedlivá. Myslíme si, že by nepřinesla žádné lepší změny z hlediska spravedlivého rozložení sil,“ uvedl předseda lidoveckého klubu Pavel Severa. Dodal, že lidovečtí ministři při jednání kabinetu řecký systém nepodpořili. Vládní návrh by sněmovna mohla projednávat na své březnové schůzi.

Lidovci chtějí jen drobné zvýhodnění vítěze 

Poslanci KDU-ČSL se kloní k tomu, aby se mandáty nepřepočítávaly. Když by se přerozdělovaly, tak prý jen „v jednotkách, nikoli v desítkách“, řekl Severa. Za kompromis by klub považoval podle něj to, že by bonus pro vítěze voleb představoval jeden, dva či maximálně tři mandáty. „Zcela určitě nepodpoříme variantu, která by hovořila o osmi nebo deseti mandátech,“ dodal předseda lidoveckých poslanců.

Pokud by se podle navrženého řeckého systému volilo do sněmovny už v roce 2006, kdy nynější vládní koalice ve sněmovně z 200 mandátů získala rovnou polovinu, měli by občanští demokraté, lidovci a zelení celkem 108 poslanců. Podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) navržená varianta dává větší šanci i menším stranám. Vítězi pak prý umožňuje sestavit pomocí hlasů z druhého skrutinia koalici, která může vládnout a prosazovat své záměry.

Ke schválení volebního zákona je podle Ústavy ČR třeba, aby se na něm shodly obě parlamentní komory. Pro koalici bude zřejmě složité prosadit svou vizi hlavně ve sněmovně, kde nemá spolehlivou většinu. Topolánek uvedl, že v dolní komoře vyvolá vládní návrh debatu. Podle premiéra je možné diskutovat o úpravách modelu, ne o systému zcela jiném.