Při MS v Liberci čekají na řidiče uzavírky, MHD bude zdarma

Liberec – Během Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci čeká návštěvníky i obyvatele města řada uzavírek a změn v dopravě. Pro řidiče osobních aut jsou připravená i dvě velká parkoviště. Protože bude uzavřena řada klíčových ulic a například také silnice vedoucí k běžeckému areálu ve Vesci či skokanskému na Ještědu, klade vedení města i Libereckého kraje důraz na veřejnou hromadnou dopravu. K posílení spojů dojde u vlaků a MHD, která bude během šampionátu zdarma. Přesto se policie obává dopravního kolapsu ve městě. Mistrovství světa se koná od 18. února do 1. března.

Příjezd do Liberce a doprava ve městě je i přes dopravní omezení, která ve městě od pondělí kvůli lyžařskému mistrovství světa platí, mnohem plynulejší, než řidiči očekávali. Pořadatelé lyžařského mistrovství totiž nakonec neuzavřeli všechny silnice, které původně plánovali.

Uzavírky silnic

Podle manažera pro dopravu Tomáše Pochopa je zcela zavřených jen několik ulic v samém centru - Pražská a Moskevská ulice, které jsou stejně součástí pěší zóny, dále Revoluční, Široká a Papírové náměstí. „Ostatní uzávěry v centru se týkají jen doby, kdy budou na náměstí slavnostní ceremoniály,“ doplnil.

Omezení musejí očekávat řidiči již na příjezdu do Liberce po rychlostní silnici R35. Doprava bude asi 300 metrů před odbočkou Doubí svedena do jediného jízdního pásu s omezením maximální povolené rychlosti. Po silnici R35 přitom přijíždí prakticky veškerá doprava od Prahy, odkud není do Liberce přímé železniční spojení, a také lidé, kteří míří do Liberce z jihovýchodu autem nebo autobusem. Dopravní omezení budou platit až do 1. března. Na změny v dopravě upozorňuje motoristy v Liberci 1600 dopravních značek.

Na omezení se musí připravit řidiči v centru, zejména kolem hotelu Babylon a vysokoškolských kolejí v Harcově. Uzavřeny budou příjezdové silnice k Vesci (nová ulice od kruhového objezdu Česká, Mařanova k běžeckému areálu ve Vesci) a Ještědu (silnice III/2784 od restaurace Domov v Horním Hanychově po odbočku k horskému hotelu Ještěd). Původně měla být úplně uzavřena i serpentinová silnice z Lukášova do Kunratic. Pořadatelé to ale přehodnotili a uzavírky na ní plánují jen v případě mimořádných dopravních komplikací.

Zcela uzavřena je silnice I/14 mezi kruhovým objezdem v Kunraticích a napojením na silnici R35. Uvolněná plocha čtyřproudé silnice bude v Liberci fungovat jako hlavní parkoviště osobních automobilů. Parkoviště má mít kapacitu pro čtyři tisíce vozidel.

V parkoviště se přemění také plocha libereckého letiště v Ostašově, i tam se vejdou čtyři tisíce automobilů.

MHD v Liberci zdarma

Městská hromadná doprava bude během Mistrovství světa zdarma. Město se rozhodlo ulevit tak lidem, kteří budou mít kvůli omezením v centru problém cestovat po Liberci autem. Dopravní podnik města Liberce ovšem upozornil, že předplatitelům MHD nebude proplácet žádné kompenzace. Provoz tramvají a městských autobusů bude v době konání šampionátu výrazně posílen.

Že je Liberec městem, kde lyžaře vozí tramvaj takřka až na sjezdovku, poznají především diváci závodů ve skocích na lyžích. Ke skokanskému areálu Ještěd je přiblíží tramvaj číslo 3 jezdící do Horního Hanychova. Spoje budou v době šampionátu jezdit v intervalech 4–8 minut.

Shuttle busy z centra města do areálu Vesec budou odjíždět ze zastávky před restaurací Plaudit na třídě dr. Milady Horákové vedle terminálu MHD ve Fügnerově ulici. První shuttly vyjedou dvě hodiny před zahájením každého běžeckého závodu. Do Vesce jezdí také pravidelné linky MHD číslo 13, 24 a 26, které budou posíleny.

V liberecké MHD přibude také deset mimořádných autobusových linek. Dopravní podnik pro ně vyčlenil 30 autobusů a ve městě budou odjíždět z třídy 1. máje, která vede od vlakového nádraží k OD Tesco. Všechny vozy budou označeny logem mistrovství a cílovou stanicí, z boku bude nápis „doprava zdarma“ v češtině, němčině a angličtině.

Cestující se v městské hromadné dopravě v Liberci setkají také s vozidly z jiných měst. Dopravní podnik města Liberce si pro posílení provozu během lyžařského Mistrovství světa pronajal šestnáct autobusů z Jablonce a Mladé Boleslavi. Akreditované účastníky šampionátu budou vozit další posily od ČSAD Semily.

Změny ve vedení linek MHD

Dopravní podnik ohlásil na dobu konání MS některé změny ve vedení pravidelných linek MHD, které začnou platit od 16. února až do konce šampionátu 1. března.

Všechny linky budou jezdit i o víkendech jako v pracovní dny. Tramvajová linka 2 ovšem nebude jezdit vůbec, jelikož ji nahradí posílená linka 3. Nepojedou také autobusy číslo 53 a 54. Podle běžných jízdních řádů budou jezdit linky 500 a 600.

Autobusové linky 12 a 23 budou vždy od 17:30 do ukončení provozu vedeny obousměrně po odklonové trase ulicí Sokolskou. Nepojedou proto přes zastávky Malé náměstí a Náměstí Dr. Edvarda Beneše. Linka 18 bude celodenně ve směru Rudolfov – Fügnerova odkloněna v úseku Žižkovo náměstí – Šaldovo náměstí a neobslouží zastávky Tržní náměstí a Náměstí Dr. Edvarda Beneše.

Mezi Šaldovým a Tržním náměstím nepojedou linky 14, 25 a 34, které budou odkloněny ulicemi Vítězná a 5. května, přičemž neobslouží zastávku Náměstí Dr. Edvarda Beneše. Linka 13 bude během MS ukončena v zastávce Kateřinky, Lesní správa s výjimkou spojů v 5:54 a 14:14, z téže zastávky bude vyjíždět jeden ranní spoj linky 55.

Dopravní podnik rovněž plánuje, že při problémech v centru města pojedou po náhradních trasách autobusy číslo16, 22, 27, 30, 31 a 37.

Další doprava

Dálkové autobusové spoje jezdí do Liberce zejména z Prahy, Brna a Luhačovic. Dopravu na lince Praha – Liberec provozuje výhradně společnost Student Agency, jejíž autobusy bývají často vyprodané s výrazným časovým předstihem. Dopravce nehodlá během MS nasadit mimořádné dodatečné spoje. Dva spoje denně míří do severočeské metropole z Brna v režii ČSAD Semily.

Železniční doprava na Liberecku bude během šampionátu posílena, změny se ale dotknou především regionální dopravy. V dálkové dopravě bude nadále platit, že dostat se vlakem do Liberce není snadné. Přímé spojení má především s Hradcem Králové a Pardubicemi a také s Děčínem. Pardubice a Děčín leží na hlavních koridorových tratích a zastavují v nich všechny vlaky včetně spojů vyšší kvality. S Prahou, Brnem ani Ostravou nemá Liberec přímé železniční spojení. Naopak přímé spěšné vlaky do Drážďan budou během Mistrovství světa posíleny a obyvatelé Liberce častěji spatří na nádraží německá regionální pendolina.

  • Uzavírka v Liberci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/681/68078.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/637/63634.jpg
  • Německý regionální vlak autor: Milan Dolejší, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/677/67688.jpg