Hlasování o poplatcích pokračuje, koalici chybí dva poslanci

Praha - Koalice se v boji o poplatky stále nevzdává. Po včerejších obstrukcích ve sněmovně, kdy se poplatky sice dostaly na program schůze, ale opozici se povedlo další jednání zablokovat, se jí dnes opět podařilo poplatky do programu jednání prosadit. V dolní komoře jsou všichni opoziční poslanci, z koalice chybí nemocný Kvapil a premiér Mirek Topolánek, který jedná se šéfem Evropské komise v Bruselu, zpátky se ale chce vrátit co nejdřív. Komunisté už dříve slíbili, že nemocného Kvapila vypárují, do hlasování se proto dnes nezapojila komunistická poslankyně Miloslava Vostrá. Nezúčastnil se ho ani bývalý sociální demokrat Evžen Snítilý.

Pro zařazení poplatků do programu hlasovalo 100 z 198 přítomných poslanců. Proti bylo 95 zákonodárců. Na dnešní jednání se dostavil i poslanec Jan Klas (ODS), který v úterý chyběl kvůli nemoci. Proti původním plánům přišel také předseda hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS), který měl být na zahraniční cestě. „Všichni všechno zrušili, odjel pouze premiér,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Z odpoledního jednání se omluvil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).


Topolánek se už včera do opozice opřel, že zneužívá českého předsednictví a s ním spojené časté nepřítomnosti vládních poslanců. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka se bude jeho strana snažit získat ještě další čas i potřebné hlasy. Sociální demokraté společně s komunisty ale podle Topolánka nemají dost hlasů, aby senátní návrh na omezení poplatků smetli. Koalici ovšem chybí vážně nemocný Tomáš Kvapil. Paroubek chce proto hledat podporu i v koaličních řadách: „Nějaké hlasy chybí, to je zřejmé, a že bychom je chtěli získat, to je taky zřejmé.“

Nejvíce se mluví o lidoveckém poslanci Ludvíku Hovorkovi. Pokud by totiž hrozilo, že koaliční návrh sněmovnou neprojde, nechal se slyšel, že by v takovém případě hlasoval pro úplné zrušení poplatků: „V případě, že by nemělo projít nic, tak budu hlasovat pro zrušení poplatků jako celku.“

Poslance čeká i rozhodování o odpovědnosti za stav chodníků

Na program schůze by se dnes mohla dostat například i novela o místním referendu, návykové látky nebo odpovědnost za chodníky. Podle senátního návrhu by majitelé domů neměli odpovídat za škody kvůli stavu cizích chodníků, které ale leží u jejich nemovitosti. O chodníky a jejich úklid by se podle Senátu měly starat obce. Podle kritiků návrhu by se ale radnicím neúměrně zvedly náklady za úklid. Ve hře je proto i zamítnutí zákona, které navrhli sociální demokraté.

Uklízení chodníku
Zdroj: ČT24